Έξαρση γρίπης: Πότε κάνουμε τεστ για να δούμε εάν έχουμε γρίπη – Τι λένε οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ

Η γρίπη έδειξε τα δόντια της αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας, καθώς 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 25 χαροπαλεύουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές, σε διάστημα μόλις 10 ημερών.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η γρίπη είχε χαμηλή για την εποχή δραστηριότητα. Οι τελευταίες καιρικές μεταβολές, όμως, το κρύο και ο συγχρωτισμός των εορτών προκάλεσαν αυτήν την απότομη κορύφωση, η οποία προς το παρόν, όμως, δεν ανησυχεί τους επιστήμονες που παρακολουθούν την ετήσια δραστηριότητα της νόσου στη χώρα μας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υποστηρίζει ότι προς το παρόν η γρίπη δείχνει να κυμαίνεται σε αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα:

“Οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες και τον συγχρωτισμό που συμβαίνει τώρα το χειμώνα. Οι ιοί πολλαπλασιάζονται με το κρύο. Δεν ανησυχούμε. Παρακολουθώντας το φαινόμενο, βλέπουμε ότι ακολουθεί την πορεία των προηγούμενων ετών. Δεν είναι η πανδημία του 2009 για να μας ανησυχήσει. Έτσι μοιάζει. Τώρα, παρακολουθούμε και βλέπουμε… Δεν μοιάζει, πάντως, να έχει χαρακτηριστικά διαφορετικά η φετινή γρίπη, από αυτή της εποχικής γρίπης που βλέπουμε κάθε χρόνο”.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας:

“Δεν ανησυχούμε. Το 2017-2018 είχαμε περισσότερους νεκρούς αυτήν την εποχή. Συστήνουμε τα μέτρα που συστήνει ο ΕΟΔΥ. Δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι ιδιαίτερο, είναι τα αναμενόμενα”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Δείτε επίσης – Νόσησαν από γρίπη ενώ είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο – Τι λένε οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ

Τι πρέπει να κάνει όποιος έχει συμπτώματα και υποψιάζεται ότι πάσχει από γρίπη

Ρωτήσαμε τους ειδικούς επιστήμονες, τι θα πρέπει να κάνει κάποιος ασθενής που εμφανίζει έντονα συμπτώματα και υποψιάζεται ότι νοσεί από γρίπη.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και παθολόγος – λοιμωξιολόγος, κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, απαντά:

“Να απευθυνθεί κατ’ αρχάς σε κάποιο επαγγελματία υγείας, σε έναν γιατρό. Είτε στο πλαίσιο ενός ιατρείου, είτε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, εάν έχει πιο σοβαρά συμπτώματα. Αναλόγως την ένταση των συμπτωμάτων, δηλαδή. Ένας πονόλαιμος, ένα πυρέτιο, εντάξει όλοι το αντιμετωπίζουμε αυτό. Από κει και πέρα, όμως, όταν υπάρχουν συμπτώματα που ανησυχούν τότε να ζητήσει ιατρική συμβουλή, όπου έχει πρόσβαση ή αισθάνεται ασφάλεια ”.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος

Πότε κάποιος με συμπτώματα πρέπει να κάνει τεστ που δείχνει, εάν νοσεί από γρίπη

Έχει σημασία να γνωρίζει ο ασθενής που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης, εάν πάσχει πράγματι από γρίπη; Ο κ. Παναγιωτακόπουλος υποστηρίζει ότι υπάρχουν αξιόπιστα τεστ, τα οποία δείχνουν ακόμα και σε σύντομο χρόνο, εάν ο ασθενής πάσχει όντως από γρίπη. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης γρίπης είναι σημαντική, ώστε ο ασθενής να λάβει άμεσα ειδική αντιιική θεραπεία, η οποία ενδεχομένως θα τον προφυλάξει από επιπλοκές ή σοβαρότερη εξέλιξη της νόσου.

“Έχει νόημα να κάνει κάποιος τεστ, όταν έχει βαριά συμπτώματα. Υπάρχουν και rapid test (γρήγορα τεστ) και μοριακά τεστ, που μπορούν να απαντήσουν σ’ αυτήν την απορία. Οι δομές υγείας έχουν τέτοιες δυνατότητες. Και οι ιδιωτικές κλινικές σίγουρα διαθέτουν. Τα γρήγορα τεστ έχουν μία ικανοποιητική ευαισθησία, που αγγίζει το 60 με 70%, όχι βέβαια το 100%. Το μοριακό τεστ έχει ακόμα πιο μεγάλη αξιοπιστία, αλλά είναι και πιο δαπανηρό. Άρα το θετικό αποτέλεσμα που πιστοποιεί τη γρίπη το αξιολογεί ο γιατρός και αναλόγως πράττει”.

Δείτε επίσης –  Σαρώνει η γρίπη: 8 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα – 24 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Τεστ για την πιστοποίηση του ιού της γρίπης υπάρχουν και στο εμπόριο και στις δημόσιες δομές υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ). Από αυτά τα γρήγορα τεστ, εξάγονται άμεσα αποτελέσματα και μπορούν να πιστοποιήσουν εάν ο ασθενής πάσχει από τον ιό της γρίπης τύπου Α ή τύπου Β. Τα μοριακά τεστ μπορούν να διερευνήσουν επιπλέον και τον υπότυπο της γρίπης. Αν και, όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αυτό δεν έχει κλινική αξία για τον γιατρό ή τον ασθενή, παρά μόνο για τους επιδημιολόγους:

“Για την κλινική αντιμετώπιση του ασθενούς όχι. Δεν υπάρχει λόγος να ξέρει τον υπότυπο της γρίπης. Γιατί η αντιιική θεραπεία είναι δεδομένη και κοινή, δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά. Τώρα αυτοί οι τρεις τύποι γρίπης έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Ίσως ο Η3Ν2 να είναι πιο επιβαρυντικός για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, αλλά σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Για τον κόσμο έχει μικρή σημασία αυτή η πληροφορία”.

Δείτε επίσης – Σ. Τσιόδρας: «Η γρίπη Η3Ν2 είναι η πιο θανατηφόρα, αλλά δεν την καταγράφουμε»

Πότε παίρνουμε αντιιική θεραπεία; Χρειάζεται συνταγή γιατρού;

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι η χορήγηση της αντιιικής θεραπείας. Τη λαμβάνει κάποιος με υπόδειξη και συνταγή γιατρού, ή μπορεί να την προμηθευτεί μόνος του από το φαρμακείο, ακόμα και με την υποψία γρίπης;

“Μόνο με ιατρική συνταγή, αυτό είναι το σωστό. Τώρα στη χώρα μας τι γίνεται το γνωρίζετε. Να μην το αναλύσουμε. Αν κάποιος έχει γρίπη πρέπει τον αξιολογήσει ο γιατρός και του πει, εσύ πρέπει να πάρεις αντιιικό. Ο γιατρός μόνο μπορεί να του συστήσει να ξεκινήσει ένα αντιικό tamiflu ακόμα και χωρίς να έχει κάποιο τέστ. Υπάρχουν στα φαρμακεία. Με μια απλή ιατρική συνταγή το παίρνεις. Δεν είναι αντιβιοτικό, είναι αντιιικό για τους ιούς”, τονίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Όσο για τις ιατρικές συμβουλές; Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, επισημαίνει ότι είναι οι αναμενόμενες:

“Η πληροφορία που έχει σημασία για τον ασθενή, είναι να είναι σε μια εγρήγορση. Αν δει συμπτώματα σοβαρά να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Να μην παραμελήσει μια πιθανή κλιμάκωση συμπτωμάτων. Κοινός νους. Να ξεκουραστεί, να αποφύγει τον συγχρωτισμό. Μέρη που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι αυτόν τον καιρό. Όταν κάποιος είναι κρυωμένος δίπλα του στο γραφείο να τον αποφύγει. Τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας, επίσης, που είναι γνωστά. Τα περισσότερα άπτονται και της κοινής λογικής”, καταλήγει ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Πηγή: iatropedia.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.