Ανδρική γονιμότητα: Ποιοι παράγοντες «σκοτώνουν» το σπέρμα;

Μεγάλος είναι ο αριθμός των περιβαλλοντικών παραγόντων και των καθημερινών συνηθειών που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σπερματογένεση και την ανδρική γονιμότητα.

Τις τελευταίες 4 δεκαετίες η πρόοδος της τεχνολογίας και η εφαρμογή της στην καθημερινότητα των ανδρών, η αλλαγή του επαγγελματικού προσανατολισμού σε ειδικότητες που αποκλείουν τη σωματική κίνηση, η υποβάθμιση της ποιότητας των τροφών που προσλαμβάνονται και πολλοί άλλοι παράγοντες έχουν οδηγήσει προοδευτικά σε έκπτωση της αναπαραγωγικής ικανότητάς τους.

«Η εισαγωγή και η ταχεία ανάπτυξη της χρήσης κινητών τηλεφώνων, η απότομη αύξηση της κατανάλωσης οπιοειδών, αναβολικών και μαριχουάνας, η παγκόσμια αύξηση των καπνιστών, αλλά και των ποσοστών παχυσαρκίας και η ταυτόχρονη μείωση των ποσοστών σωματικής δραστηριότητας έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με αλλαγές στην ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος. Αρνητικές επιπτώσεις φαίνεται ότι έχουν, επίσης, το ψυχολογικό στρες, η περιβαλλοντική ρύπανση και η αύξηση της θερμοκρασίας», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή έχει εξέχοντα ρόλο στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, καθώς τα διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία επιδρούν διαφορετικά στο σπέρμα. Για παράδειγμα, η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ψάρια (ιδιαίτερα λιπαρά), φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως έχει συσχετιστεί με σημαντικά υψηλότερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, συγκριτικά με εκείνη που είναι υψηλή σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, σε ζαχαρώδη ποτά και γλυκά.

Αρνητική επίδραση στη γονιμότητα φαίνεται να έχει και η καφεΐνη. Μεταξύ πολλών μελετών, ξεχωρίζει μια μεγάλη δανέζικη μελέτη σε περισσότερους από 2500 άντρες, η οποία διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη (πάνω από 800 mg ημερησίως) προκαλεί μειωμένη συγκέντρωση σπέρματος και συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Σημαντικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα έχει αποδειχθεί ότι παίζει και το σωματικό βάρος. Εκτός από τη διατήρηση ενός φυσιολογικού ΔΜΣ, έχει αποδειχθεί ότι η σωματική άσκηση επιδρά και στα επίπεδα της τεστοστερόνης, οπότε σχετίζεται έμμεσα με τη γονιμότητα.

Ως παράγοντας κινδύνου για την ανδρική γονιμότητα έχει προσδιοριστεί, επίσης, και η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ. Μελέτες έχουν συνδέσει την αιθανόλη με μείωση των ορμονών LH και FSH, και ακολούθως με μείωση της σπερματογένεσης.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει ακόμη καθοριστεί, το κάπνισμα είναι ακόμη μια γνωστή αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Αναστολή της σπερματογένεσης, με τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, προκαλεί και η χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών, που είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις οι οποίες δρουν με τρόπο παρόμοιο με την τεστοστερόνη.  Άλλες ουσίες που έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα είναι η μαριχουάνα και τα οπιούχα.

Πέραν αυτών των ατομικά ελεγχόμενων και τροποποιήσιμων παραγόντων, υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες -όπως η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, σε ρύπανση και σε θερμότητα- που επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα.

Ιδιαίτερα οι άνδρες που τοποθετούν το κινητό τους στην τσέπη του παντελονιού τους ή στη ζώνη του, παρουσιάζουν μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων. Επίσης, έχει καταδειχθεί ότι αρνητικό αντίκτυπο έχει και η έκθεση σε ρύπους τόσο του περιβάλλοντος όσο και ειδικότερα στον αέρα στον χώρο εργασίας.

Ερευνητές έχουν συμπεράνει ότι οι μέσες συγκεντρώσεις σπέρματος συσχετίζονται αρνητικά με τις αυξήσεις των επιπέδων του όζοντος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι διάφοροι τύποι περιβαλλοντικής ρύπανσης είναι τοξικοί για τη σπερματογένεση, ωστόσο οι συγκεκριμένες υποκείμενες αιτίες των διαφόρων ρύπων παραμένουν άγνωστες.

Παρόμοιες είναι και οι επιπτώσεις με την αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων, είτε αυτή οφείλεται στη χρήση σάουνας, είτε στην πολύωρη εργασία σε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους μηρούς, είτε στο παρατεταμένο κάθισμα σε καρέκλες κατασκευασμένες από συνθετικά υλικά, είτε στη γενικότερη άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαθήματα «σεξολογίας» από τους ειδικούς! Δείτε τι συμβουλεύουν

Οι top λόγοι που μια γυναίκα δεν έχει όρεξη για σεξ!

Πηγή: healthreport.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.