Απόστολος Βαλτάς: Αναγκαία η ενημέρωση για ορθή χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα

Την ανάγκη να υπάρξει συστηματική ενημέρωση των Ελλήνων στο θέμα της ορθής χρήσης αντιβιοτικών, ανέδειξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και το άρθρο της με το οποίο απαιτείται ηλεκτρονική συνταγή για τα εν λόγω φάρμακα, ο Απόστολος Βαλτάς ανέφερε:

  • Το άρθρο είναι πολύ σημαντικό και συνδέεται άμεσα με το τόσο μείζον όσο και διαχρονικό πρόβλημα της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας, αυτό της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών.
  • Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών είναι αυτή που στρέφει τα μικρόβια στο να αναπτύξουν αντοχή στα αντιβιοτικά καθιστώντας τα  με αυτόν τον τρόπο ανενεργά.
  • Πλήθος μελετών φέρνουν τη χώρα μας στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο αναφορικά με τη μικροβιακή αντοχή (33,85 ημερήσιες δόσεις, έναντι 9,78 της Ολλανδίας)!
  • Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με μεγάλα ποσοστά θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ως αποτέλεσμα της μικροβιακής αντοχής.

Παράγοντες

Αναλύοντας όμως τα προβλήματα αυτά, μπορεί κανείς να εντοπίσει τους παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό το φαινόμενο:

  • Η ενημέρωση του κοινού αλλά και η εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών είναι στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δημιουργεί το – διαχρονικά καταγεγραμμένο στη βιβλιογραφία φαινόμενο – της προκλητής ζήτησης αντιβιοτικών. Οι ασθενείς πιέζουν ασφυκτικά Ιατρούς και Φαρμακοποιούς να τους χορηγήσουν αντιβιοτικά με αποτέλεσμα – και λόγω του κανονιστικού κενού που υφίστατο – οι επαγγελματίες υγείας να ενδίδουν κάποιες φορές  στην πίεση.
  • Οι φαρμακοποιοί της χώρας ως τμήμα της αλυσίδας διάθεσης των αντιβιοτικών συμμετέχουν σε ποσοστό 6% στην υπερβάλλουσα χρήση αντιβιοτικών, όταν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες συνταγογράφησης συμμετέχουν κατά 92%. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια μετά και τις παρεμβάσεις του ΠΦΣ το ποσοστό αυτό παρουσιάζει  ρυθμό ετήσιας μείωσης της τάξης του 11%.

Διάλογος

Χρειάζεται – είπε – ειλικρινής συνεργασία και διάλογος  μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της Υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Η πρόταση του ΠΦΣ για τη δημιουργία επιτροπής επίβλεψης  της χρήσης αντιβιοτικών είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, διορθώσεις και δράσεις καθώς το πρόβλημα είναι πολύπλοκο όσο και σημαντικό.

Ο κ. Βαλτάς ανέδειξε το θέμα της εκπαίδευσης του κοινού. Μπορεί να ακούγεται θεωρητικό ή ασαφές όμως, όπως φαίνεται στη διεθνή βιβλιογραφία, η όποια λύση προϋποθέτει υψηλό επίπεδο γνώσης της κοινωνίας σχετικά με το πρόβλημα για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Δύο Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και άλλους φορείς της περιοχής, μπήκαν στην τάξη και ενημέρωσαν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για την ορθή χρήση των φαρμάκων. Μόνο σε ένα νομό πραγματοποιήθηκαν 35 ομιλίες σε 6.500 μαθητές.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Εκτός ελέγχου: 372 κρούσματα κορωνοϊού, 4 ακόμη θάνατοιΕκτός ελέγχου: 372 κρούσματα κορωνοϊού, 4 ακόμη θάνατοι

Τα 27 είναι εισαγόμενα, 133 από την Αττική, 18 από τη Θεσσαλονίκη και 70 από την Πέλλα…. Περισσότερα »

Λιγότερη ''ορμόνη της αγάπης'' λόγω διαζυγίου γονέωνΛιγότερη ”ορμόνη της αγάπης” λόγω διαζυγίου γονέων

Πώς επηρεάζονται τα επίπεδα της οξυτοκίνης. Τι δείχνει μελέτη σε 128 ανθρώπους όλων των ηλικιών στις ΗΠΑ…. Περισσότερα »

Το 13% των θανάτων σχετίζονται με τη ρύπανσηΤο 13% των θανάτων σχετίζονται με τη ρύπανση

Τι αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Τι προτείνουν οι επιστήμονες…. Περισσότερα »

Καρκίνος παγκρέατος: Στόχος η αύξηση της πενταετούς επιβίωσηςΚαρκίνος παγκρέατος: Στόχος η αύξηση της πενταετούς επιβίωσης

Τα τελευταία χρόνια, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσµατα από τον συνδυασµό ριζικής χειρουργικής εκτοµής µε προεγχειρητική ή/και µετεγχειρητική ανοσο-χηµειο-ακτινοθεραπεία…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.