Γάντια και αντισηπτικά: Τι να προσέξετε για να μην κινδυνεύσετε

Η πολύωρη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας σχετίζεται με υψηλά ποσοστά ανεπιθύμητων δερματικών αντιδράσεων – κυρίως δερματίτιδα εξ επαφής και ακμή.

Η δερματίτιδα εκτός από τον πόνο και την ενόχληση που προκαλεί, μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των ιδίων των χρηστών όσο και των ανθρώπων που φροντίζουν.

Αύξηση δερματικών παθήσεων

«Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των δερματικών παθήσεων στα χέρια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, λόγω της αυξημένης χρήσης γαντιών, απολυμαντικών και διαφόρων χημικών ουσιών. Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα στενά κλινικά περιβάλλοντα και λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που ζούμε, η πολύωρη χρήση τους έχει επεκταθεί και στον απλό πολίτη που προσπαθεί να προστατευτεί από τον κορονοϊό και να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του. Όμως, παρόλο που τα γάντια παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος, έχουν τη δυνατότητα να το βλάψουν», επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Τι προκαλούν τα γάντια

Όσον αφορά στα γάντια, αιτία των δερματικών προβλημάτων είναι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, που εμφανίζεται με κνησμό, ερύθημα, εκζεματικές αλλοιώσεις ακόμα και πονοκέφαλο.

Επίσης, η χρήση τους προκαλεί υπερβολική εφίδρωση στα χέρια, αντίδραση που έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την παρατεταμένη έκθεση του δέρματος στο νερό, δηλαδή παράγει λιγότερους φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης, επηρεάζοντας έτσι τη λειτουργία του φραγμού.

Τι μπορεί να προκαλέσει το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικών

Βεβαίως, η αυξημένη συχνότητα έκθεσης σε νερό και σαπούνι, αλλά και σε αντισηπτικά έχουν συχνά ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής.

«Όσοι έχουν αλλεργία στα γάντια από λάτεξ θα μπορούσαν να φορούν κάτω από αυτά ένα δεύτερο ζευγάρι από βαμβάκι, προκειμένου να αποφεύγεται η άμεση επαφή του λάτεξ με το δέρμα, εναλλακτικά μπορεί να γίνει χρήση γαντιών βινυλίου ή νιτριλίου. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει αλλεργία, είναι υποχρεωτική η επαρκής ενυδάτωση του δέρματος μετά από τη χρήση τους», τονίζει ο ειδικός

Πηγή: healthreport.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.