Γαλοπούλα: Είναι καλύτερο το σκούρο ή το λευκό κρέας της;

Γαλοπούλα με πατάτες. Αυτό είναι το παραδοσιακό γεύμα που τρώμε τα Χριστούγεννα. Αλλά δεν είναι όλα τα μέρη της γαλοπούλας ισότιμα ​​όσον αφορά τη γεύση και τα διατροφικά καλά. Ο λόγος για αυτές τις διαφορές βρίσκεται στο πώς οι γαλοπούλες κινούνται συνήθως στο περιβάλλον τους.

Οι άγριες γαλοπούλες (Meleagris gallopavo) πετούν σε μικρές αποστάσεις, κολυμπάνε καλά, έχουν καλή επιτάχυνση και ταχύτητα εδάφους -ένα πραγματικό τριάθλο! Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις γαλοπούλες που εκτρέφονται για κατανάλωση. Συχνά δεν μπορούν να πετάξουν και η μυϊκή τους σύνθεση και εμφάνιση είναι κάπως διαφορετική από τον άγριο συγγενή τους.

Τι κάνει έναν μυ σκοτεινό;

Η μυϊκή πρωτεΐνη οποιουδήποτε καταναλωμένου κρέατος διασπάται από το πεπτικό σύστημα στα κύρια δομικά στοιχεία του: αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες συνήθως αποτελούνται από τρεις διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών. Οι πρώτες είναι οι μυοϊνιδικές πρωτεΐνες, οι οποίες επιτρέπουν στον μυ να συστέλλεται. Οι σαρκοπλασματικές πρωτεΐνες περιλαμβάνουν πράγματα όπως τα ένζυμα (τα οποία είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό του οξυγόνου) και τη μυοσφαιρίνη, η οποία περιέχει τη χρωστική αιμέρα που δίνει στο κρέας το χρώμα της. Τέλος, υπάρχουν οι πρωτεΐνες κολλαγόνου, οι οποίες συγκρατούν τα πάντα μαζί.

Η μυοσφαιρίνη παίζει βασικό ρόλο στο εάν ένα κομμάτι κρέας είναι σκούρο ή λευκό. Το περιεχόμενο μυοσφαιρίνης είναι επίσης ένας δείκτης για το είδος της εργασίας που έκανε ο μυς.

Το σκούρο κρέας έχει υψηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης. Βοηθά στη σύνδεση του οξυγόνου στους μυς για χρήση από τα μιτοχόνδρια των κυττάρων, κάτι που είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα κύτταρα του σώματος λειτουργούν σωστά. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ο μυς, τόσο περισσότερη μυοσφαιρίνη χρειάζεται και τόσο μεγαλύτερη είναι η παροχή αίματος στην οποία βασίζεται, δίνοντάς του έτσι ένα πιο σκούρο χρώμα.

Έτσι, για παράδειγμα, οι γαλοπούλες (και τα κοτόπουλα) περιφέρονται συνεχώς στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι οι μύες των ποδιών τους ασκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μυς των ποδιών τους είναι σε θέση να εκτελούν κίνηση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς κόπωση.

Ενώ αυτοί οι μυς έχουν διαφορετικά ονόματα στην γαλοπούλα, έχουν παρόμοιες λειτουργίες με εκείνες στα ανθρώπινα πόδια.

Το στήθος και τα φτερά, από την άλλη πλευρά, θεωρούνται «λευκά» κρέατα. Αυτοί οι μύες χρησιμοποιούνται σπάνια σε γαλοπούλες (ιδιαίτερα γαλοπούλες εκτροφής). Αυτό σημαίνει ότι το στήθος και τα φτερά δεν χρειάζεται να αποθηκεύουν ή να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι μυς είναι έχουν σχεδιαστεί για γρήγορες εκρήξεις ενέργειας. Το στήθος είναι ο ίδιος μυς με τον βασικό μυ του θωρακικού σώματος στους ανθρώπους.

Ποιο κομμάτι είναι καλύτερο;

H γαλοπούλα έχει λιγότερο λίπος από το κοτόπουλο.

  • Το στήθος της  έχει περίπου 160 θερμίδες ανά 84 γρ. εκ των οποίων οι 60 θερμίδες προέρχονται από λίπος ενώ περιέχει 24 γρ. πρωτεΐνης. Οι υπόλοιπες θερμίδες προέρχονται από πρωτεΐνες και άλλες πηγές όπως αίμα και κολλαγόνο στο κρέας.
  • Η πτέρυγα της γαλοπούλας έχει 190 θερμίδες ανά 84 γρ. εκ των οποίων οι 90 θερμίδες προέρχονται από λίπος ενώ περιέχει 23 γρ. πρωτεΐνης.
  • Το πόδι έχει 170 θερμίδες ανά 84 γρ. εκ των οποίων οι 70 θερμίδες  προέρχονται από λίπος και περιέχει 23 γρ. πρωτεΐνης.

Έτσι, ως ποσοστό θερμίδων από πρωτεΐνες, το στήθος είναι το καλύτερο αλλά μιλάμε για μόνο 1 γρ. διαφορά. Οι θερμίδες από πρωτεΐνες είναι προτιμότερες καθώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια από το ανθρώπινο σώμα σε σύγκριση με τα λίπη ή τους υδατάνθρακες -αυτό βέβαια ενδιαφέρει όσους ενδιαφέρονται για τα κιλά τους. Η διαδικασία της επεξεργασίας διαρκεί επίσης περισσότερο και επομένως κάνει το σώμα να αισθάνεται πληρέστερο για περισσότερο χρόνο.

Το σκούρο κρέας έχει συνήθως περισσότερο λίπος. Το λίπος είναι επίσης ο λόγος που το σκούρο κρέας έχει συνήθως καλύτερη γεύση.

Το σκούρο κρέας περιέχει και περισσότερο σίδηρο. Ο σίδηρος είναι ένα ζωτικό στοιχείο στο σώμα. Ο λίγος σίδηρος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία μπορεί να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει η αιμοσφαιρίνη προκαλώντας δύσπνοια, κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Έτσι, ενώ το σκοτεινό κρέας μπορεί να είναι πιο λιπαρό και υψηλότερο σε θερμίδες, μπορεί επίσης να έχει κάποια άλλα οφέλη σε σχέση με το λευκό κρέας.

Πηγή: healthyliving.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.