Γιατί το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε άμεση μοριακή σχέση μεταξύ του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ανάπτυξης αντισωμάτων στο αίμα που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Αυτή η σύνδεση μπορεί να εξηγήσει την υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών.

Η μελέτη διεξήχθη υπό την επίβλεψη της Δρ. Vered Padler-Karavani του Τμήματος Έρευνας και Ανοσολογίας των Κυττάρων στη Σχολή Βιοϊατρικής και Έρευνας Καρκίνου Shmunis στο Τμήμα Επιστημών Ζωής George S. Wise του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο BMC Medicine.

Το Neu5Gc είναι ένα μόριο σακχάρου που βρίσκεται στους ιστούς των θηλαστικών αλλά όχι στα πουλερικά ή τα ψάρια. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν αντισώματα κατά του Neu5Gc από τη βρεφική ηλικία, όταν εκτίθενται για πρώτη φορά σε γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα κρέατος.

Ενώ είναι γνωστό ότι αυτά τα αντισώματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα μια άμεση σχέση μεταξύ των αντισωμάτων και της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στη τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα από μια εθνική γαλλική έρευνα που ονομάζεται NutriNet-Santé. Μέτρησαν την ποσότητα του Neu5Gc σε μια ποικιλία γαλακτοκομικών και κρεατικών τροφών που είναι κοινές στη γαλλική διατροφή και υπολόγισαν την ημερήσια πρόσληψη Neu5Gc σε 19.621 άτομα 18 ετών και άνω, οι οποίοι ανέφεραν την πρόσληψης τροφής τους ονλάιν για διάστημα αρκετών ημερών.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα πήρε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 120 συμμετεχόντων και δοκίμασε τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του Neu5Gc στο αίμα τους.

Με βάση αυτά τα ευρήματα και τον ποσοτικό προσδιορισμό του μορίου Neu5Gc σε διάφορα προϊόντα διατροφής στη Γαλλία, η Δρ. Padler-Karavani και η ομάδα της δημιούργησαν έναν δείκτη που ονομάζεται δείκτης Gcemic. Αυτός ο δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα των οποίων η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των αντισωμάτων -και πιθανώς σε αύξηση του κινδύνου καρκίνου.

“Βρήκαμε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης Neu5Gc μέσω κόκκινου κρέατος και τυριών και της αυξημένης ανάπτυξης αυτών των αντισωμάτων τα οποία ανεβάζουν τον κίνδυνο καρκίνου”, είπε η Padler-Karavani. “Για χρόνια υπήρξαν προσπάθειες να βρεθεί μια τέτοια σύνδεση, αλλά κανείς δεν έκανε. Για πρώτη φορά, καταφέραμε να βρούμε έναν μοριακό σύνδεσμο χάρη στην ακρίβεια των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση των αντισωμάτων στο αίμα και λεπτομερή στοιχεία από τα γαλλικά ερωτηματολόγια διατροφής”.

Η Padler-Karavani πρόσθεσε ότι αυτός ο συνδυασμός μεθόδων επέτρεψε στους ερευνητές να προβλέψουν πως όσοι τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και τυρί θα αναπτύξουν υψηλά επίπεδα και διαφορετική ποικιλία των αντισωμάτων, και ως εκ τούτου μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο -ειδικά καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και άλλους καρκίνους.

Πηγή: healthyliving.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.