Διαβήτης: Ελπιδοφόρες προοπτικές αντιμετώπισης μέσω νέων τεχνολογιών

Στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα επιστημονική – εκπαιδευτική εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη. Στην εκδήλωση, που οργανώνεται από το Σύλλογο ατόμων με Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, θα αναδειχθούν τα δεδομένα που υποστηρίζουν τον τίτλο της εκδήλωσης.

Έως 60% μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 με υγιεινό τρόπο ζωής (μεσογειακή διατροφή και 150 λεπτά γρήγορο βάδισμα ή απλή άσκηση την εβδομαδιαία).

Αντιμετωπίζεται σήμερα αποτελεσματικά ο διαβήτης, που είναι τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.200.000 τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα ενώ το 30% δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη νόσο.

Παρατίθενται παρακάτω ορισμένα στοιχεία για τη νόσο:

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν 4πλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για ακρωτηριασμό κάτω άκρων, αιμοκάθαρση ή τύφλωση λόγω της νόσου.

Δέκα θεραπευτικές κατηγορίες αντιδιαβητικής αγωγής εγγυώνται σήμερα την επιτυχή αντιμετώπιση του διαβήτη. Δύο θεραπευτικές κατηγορίες εξ αυτών (αναστολείς SGLT-2 & αγωνιστές GLP-1) μειώνουν ιδιαίτερα και τον κίνδυνο θανατηφόρων συμβαμάτων λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών των διαβητικών.

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ελπιδοφόρες προοπτικές για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1. Με τις νέες αντλίες που συνδεδεμένες με αισθητήρα σακχάρου (τοποθετείται υποδόρια) όταν το σάκχαρο παρουσιάζει πτωτική τάση προς την κατεύθυνση της υπογλυκαιμίας.

Οι νέες αντλίες, πολλά υποσχόμενες, φαίνεται να προσφέρουν ρύθμιση της χορηγούμενης ινσουλίνης ανάλογα με το μήνυμα σακχάρου από τον αισθητήρα χάρις στο λογισμικό που διαθέτουν.

Η κυριότερη επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Απαιτούνται καρδιομεταβολικά κέντρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών.

Ο ρόλος της οικογένειας είναι κομβικός στην υποστήριξη του διαβητικού ατόμου – στην συναισθηματική υποστήριξη, στην οικογενειακή διατροφή, στην τήρηση των ωραρίων αγωγής, στο περιβάλλον ηρεμίας που θα πρέπει να υπάρχει.

Στην εκδήλωση θα αναπτύξουν εισηγήσεις γνωστοί διαβητολόγοι (Α. Μελιδώνης, Σ. Ηρακλειανού, Α. Καμαράτος) και ο διευθυντής του Τομέα Καρδιάς του METROPOLITAN κ. Σ. Φούσας.

Πηγή: healthyliving.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.