Δρ. Σόλων Χατζηκωνσταντίνου: Η μειωμένη όσφρηση θεωρείται ένδειξη για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων άνω των 80 ετών αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό απώλειας όσφρησης.

*Τόσο η γήρανση όσο και παθήσεις όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, συγκαταλέγονται στις μη ανατρέψιμες αιτίες της απώλειας της όσφρησης

*Το καθαρό νερό είναι μια εύκολη και φυσική θεραπεία. Πίνετε λοιπόν άφθονο νερό και όχι μόνο!Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση της μειωμένης όσφρησης

Ο δρ. Σόλων Χατζηκωνσταντίνου, Ωτορινολαρυγγολόγος σε συνέντευξη του στο Ygeia-News μιλά για την απώλεια της όσφρησης, προτείνει τρόπους αντιμετώπισης και μας καλεί χαρακτηριστικά:

«Μην στερείτε την απόλαυση των μυρωδιών από την καθημερινή σας ζωή γιατί τότε αυτή θα είναι άγευστη και άνοστη!»

Αίτια

ΕΡ: Ποια είναι τα αίτια απώλειας της όσφρησης;

ΑΠ: Η όσφρηση ελέγχεται από ένα δίκτυο αισθητήρων στη μύτη το οποίο συνδέεται με τον εγκέφαλο. Για αυτό το λόγο η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι μερική, (υποσμία) ή πλήρης (ανοσμία) και μπορεί να προκληθεί ανάλογα  από διάφορες παθήσεις. Μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. 

Η ρινική συμφόρηση είναι η κυριότερη αιτία και αυτή μπορεί να προκληθεί από την αλλεργική ρινίτιδα, την  ιγμορίτιδα, τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις, τους πολύποδες ρινός ή τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Μια άλλη αιτία είναι οι διάφοροι όγκοι που φράζουν τη ρινική οδό, και οι τραυματισμοί της βάσης του κρανίου.  Επίσης μια χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των οσφρητικών νεύρων. 

Ένδειξη παθήσεων

ΕΡ: Η μειωμένη όσφρηση αποτελεί ένδειξη κάποιων παθήσεων ;

ΑΠ: Πολύ σωστά το είπατε, η μειωμένη όσφρηση θεωρείται από τις πιο πρώϊμες ενδείξεις της νόσου Αλτσχάιμερ καθώς και της νόσου του Πάρκινσον.

Κρυολόγημα

ΕΡ: Πόσο επηρεάζει το κοινό κρυολόγημα στην απώλεια της όσφρησης;

ΑΠ: Ένα ποσοστό γύρω στα 15-20% των προβλημάτων της όσφρησης αποδίδεται στο κοινό κρυολόγημα και αυτό γιατί οι ιοί προκαλούν βλάβη στον οσφρητικό βλεννογόνο.  Συνιστάται η αποσυμφόρηση της μύτης με ειδικό σπρέι ή με κορτιζονούχα φάρμακα και βιταμίνες.

Ιγμορίτιδα

ΕΡ: Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην όσφρηση;

ΑΠ: Ναι, όπως ανάφερα η ιγμορίτιδα είναι μια αιτία μερικής ή ολικής απώλειας της όσφρησης. Τα ιγμόρεια είναι κοιλότητες που βρίσκονται γύρω από τη μύτη.  Όταν αυτές οι κοιλότητες μολύνονται(ιγμορίτιδα), προκαλείται ρινική συμφόρηση, με αποτέλεσμα την απώλεια της όσφρησης.

Διαταραχές

ΕΡ: Διαταραχές της όσφρησης

ΑΠ: Διαταραχές της όσφρησης είναι α) η πλήρη απώλεια της όσφρησης, ανοσμία, β)η μερική απώλεια της όσφρησης, υποσμία, γ)η μεγαλύτερη αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη μυρωδιά, υπεροσμία και τέλος δ)η αλλαγή στην αντίληψη της όσφρησης και λέγεται παροσμία.

Η συμβουλή κάθε ωτορινολαρυγγολόγου είναι να μην αμελείτε την απώλεια ή μείωση της όσφρησης σας.  Η μύτη μας μπορεί να ξεχωρίζει και να αντιληφθεί 5000 διαφορετικές μυρωδιές. Μην στερείτε την απόλαυση των μυρωδιών από την καθημερινή σας ζωή γιατί τότε αυτή θα είναι άγευστη και άνοστη!

Ηλικία

ΕΡ: Η ηλικία παίζει ρόλο στην απώλεια της όσφρησης;

ΑΠ: Όσο μεγαλώνουμε, η όσφρηση, όπως και οι υπόλοιπες αισθήσεις  μας, παρουσιάζει μια αναπόφευκτη επιδείνωση. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων άνω των 80 ετών αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό απώλειας όσφρησης.  Τόσο η γήρανση όσο και παθήσεις όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, συγκαταλέγονται στις μη ανατρέψιμες αιτίες της απώλειας της όσφρησης.

Κάπνισμα

ΕΡ: Το κάπνισμα επηρεάζει την όσφρηση;

ΑΠ: Ναι, το κάπνισμα επηρεάζει την όσφρηση γιατί προκαλεί βλάβη στον οσφρητικό βλεννογόνο.  Οι καπνιστές έχουν μειωμένη οσφρητική ικανότητα.  Αν κόψουν το κάπνισμα θα δουν βελτίωση γενικά στην υγεία τους αλλά και στην όσφρηση φυσικά.

Ρινίτιδα

ΕΡ: Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιφέρει απώλεια όσφρησης;

ΑΠ: Ναι, η αλλεργική ρινίτιδα είναι πολύ πιθανό να επιφέρει μειωμένη οσφρητική ικανότητα γιατί ακριβώς είναι φλεγμονή στη μύτη που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση σε κάποια ξένη ουσία, όπως η γύρη και οι σκόνες. 

Θεραπεία

ΕΡ: Τρόποι αντιμετώπισης –θεραπεία για αποκατάσταση της όσφρησης- φαρμακευτική αγωγή.

ΑΠ: Οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας παρουσιαστεί που εμποδίζει την απρόσκοπτη ροή του αέρα στη ρινική κοιλότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.  Η απώλεια της όσφρησης που προκαλείται από κρυολογήματα, αλλεργίες ή φλεγμονές όπως η ιγμορίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται με θεραπείες της βακτηριακής  λοίμωξης, με αποσυμφορητικά μύτης ή ακόμα και επέμβαση για αφαίρεση πολυπόδων ή διόρθωση ανωμαλιών.  Απώτερος στόχος είναι να διατηρούμε την ρινική οδό καθαρή, να αποφεύγουμε όσο γίνεται το μολυσμένο περιβάλλον και τους χώρους όπου υπάρχει πολύς καπνός και δεν αερίζονται καλά.

Βότανα

ΕΡ: Υπάρχουν φυσικές θεραπείες(βότανα κ.λ.π) που βοηθούν ένα άτομο που έχει χάσει την όσφρηση του;

ΑΠ: Φυσικά, μελέτες λένε ότι διάφορες φυσικές θεραπείες βοηθούν στην αποκατάσταση της απώλειας της όσφρησης.  Το καθαρό νερό είναι μια εύκολη και φυσική θεραπεία.  Πίνετε λοιπόν άφθονο νερό!  Τσάι από κανέλα ή από το θαυματουργό τζίντζερ ή από κομματάκια σκόρδου.  Εισπνεύστε ατμούς από ευκάλυπτο ή μέντα, το γνωστό καστορέλαιο στα ρουθούνια πρωί-βράδυ.  Επίσης τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί  βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση της μειωμένης όσφρησης.

Μόνιμη απώλεια

ΕΡ: Η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι μόνιμη;

ΑΠ: Μπορεί να είναι μόνιμη σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην περίπτωση της γήρανσης, της πάθησης  Αλτσχάιμερ και της πάθησης Πάρκινσον.  Αν μετά από ένα χειρουργείο ή ένα κτύπημα στο κεφάλι επηρεαστεί η λειτουργία των οσφρητικών νεύρων τότε η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι μόνιμη αν τα νεύρα έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη.

Αντιμετώπιση

ΕΡ: Μπορεί ο  Ωτορινολαρυγγολόγος να θεραπεύσει την απώλεια της όσφρησης;

ΑΠ: Ναι, σίγουρα μια επίσκεψη σε ένα ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα της όσφρησης τόσο χειρουργικά όσο και φαρμακευτικά. Εκτός από την εξέταση της μύτης ενδοσκοπικά, γίνεται και έλεγχος στο επίπεδο της όσφρησης με ειδικές εξετάσεις(οσφρητικά τέστ) και μπορεί να εντοπιστεί το ακριβές πρόβλημα.  Τότε αντιμετωπίζεται ανάλογα με εξατομικευμένη θεραπεία.

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ 

 Σωτήρας 8

Παραλίμνι 5286

Αμμόχωστος Κύπρος

 Τηλ: 23811182, 99637766

Email:drsolonhadj@hotmail.com

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΣΥΖΙΝΟΥ

Πηγή: ygeia-news.com


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.