Δωρεάν εξέταση για πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου από τον ΠΑΣΥΚΑΦ τον Μάρτιο

Μήνας πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου 

Η δράση του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, ΠΑΣΥΚΑΦ, για πρόληψη του καρκίνου συνεχίζεται και αυτό τον Μάρτιο με στόχο την μείωση κατά 20% των περιστατικών γαστρεντερικών καρκίνων στην Κύπρο, μέχρι το 2020.

Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Μήνα (ECCAM 2019 – European Colorectal Cancer Awareness Month) η ‘Αλθέα’, η Ομάδα Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου εκστρατεία διαφώτισης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σωστή τακτική πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.  Στα πλαίσια της εκστρατείας, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων προσφέρει δωρεάν την εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα (Occult blood-FOB) σε όλα τα ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια για τον μήνα Μάρτιο.  

Η εκστρατεία πραγματοποιείται επίσης με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου, του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου και με τη διαχρονική και ευγενή χορηγία της Universal Life.

Καλείται το κοινό που θα ήθελε να κάνει την εξέταση FOB καθώς και όσοι Οργανισμοί, Εταιρείες, Οργανωμένα Σύνολα, Κοινότητες και Χωριά που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν διάλεξη ή να λάβουν φυλλάδια ή άλλη πληροφόρηση για το θέμα αυτό να επικοινωνούν με την ‘Αλθέα’ ΠΑΣΥΚΑΦ στο τηλ. 22 345444.

Στατιστικά στοιχεία, κατατάσσουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου τρίτο σε συχνότητα μορφής καρκίνου σε άντρες και γυναίκες παγκοσμίως.  Αυτός ο καρκίνος συνήθως ξεκινάει με τη μορφή πολυπόδων (καλοήθεις όγκοι) που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του εντέρου. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η αφαίρεσή τους, κατά κανόνα δεν επιτρέπει την εμφάνιση καρκίνου.

Η πιθανότητα να αναπτύξει ένας άνθρωπος καρκίνο στο παχύ έντερο εξαρτάται τόσο από γενετικούς, όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μερικούς από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορεί κανείς να τους ελέγξει και αφορούν:

-την ηλικία: Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου και συστήνεται να υποβάλλονται σε δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και κολονοσκόπηση

-την φλεγμονή στο εντερικό σύστημα και την ανάπτυξη πολυπόδων

-το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου (κληρονομική προδιάθεση)

-το ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή καρκίνου του στήθους (κληρονομική προδιάθεση)

-ασθενείς με μακροχρόνια εκτεταμένη ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn

Υπάρχουν, ωστόσο και μερικοί παράγοντες κινδύνου που είναι στον έλεγχο του κάθε ανθρώπου και αφορούν:

-τη διατροφή που ακολουθεί και ειδικά αν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος ή/και κρέατος ψημένου σε υψηλές θερμοκρασίες (καρβουνισμένο, καψαλισμένο).

-το σωματικό του βάρος και ειδικά το περιττό λίπος στον χώρο της κοιλιάς και γενικότερα της μέσης («σωσίβιο»)

-την έλλειψη τακτικής γυμναστικής άσκησης

-το κάπνισμα και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ 

Πηγή: ygeia-news.com


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.