Επιστολή Φαρμακοβιομηχάνων στον Γ.Δραγασάκη: Πληρώνουμε το 70% των φαρμάκων! Κίνδυνος βιωσιμότητας για τις εταιρείες

Κραυγή αγωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες (ΣΦΕΕ) οι οποίες με επιστολή τους προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητούν άμεσα συνάντηση προκειμένου να εκθέσουν το πρόβλημα των μεγάλων εκπτώσεων και επιστροφών προς τον ΕΟΠΥΥ που φθάνουν και το 70%.

Ειδικότερα τα μέλη του ΣΦΕΕ και της PIF αναφέρουν ότι στην εξίσωση αποζημίωσης των νοσοκομειακών φαρμάκων, το 2018 το Κράτος συμμετέχει με σχεδόν μόνο το ένα τρίτο της αξίας τους, με τις φαρμακευτικές εταιρίες να δίνουν το υπόλοιπο.

Σύμφωνα με τα σημειώματα που έχουν λάβει οι φαρμακευτικές εταιρείες για να καταβάλουν τα ποσά για το 2018, οι υποχρεωτικές επιστροφές (claw-back/ rebate) έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό ελληνικό και πανευρωπαϊκό προηγούμενο, καθόσον αναλογούν πλέον σε ποσοστό άνω του 70% της τιμολογηθείσας αξίας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σημειώνουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δικαιολογημένη οργή στον κλάδο μας, καθόσον είναι πασίδηλα μη βιώσιμο για τις εταιρείες μας το σύστημα που επιβάλλει στα προϊόντα μας να αποζημιώνονται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμολογηθείσας αξίας τους» σημειώνουν.

Δηλαδή, για να γίνει απολύτως σαφές, το κράτος καθορίζει την τιμή πώλησης ενός προϊόντος και στη συνέχεια απαιτεί επιστροφή το 71% της αξίας του μέσω του θεσμοθετημένου μηχανισμού υποχρεωτικής απόδοσης clawback και rebate!

Η απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση που διαμορφώνεται δε λαμβάνει υπόψη ότι τα φάρμακα 1Α είναι προϊόντα υψηλής καινοτομίας, εξόχως αποτελεσματικά και δραστικά, αποτέλεσμα μακρόχρονων επιστημονικών ερευνών υψηλότατου κόστους για πολύ σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, με εξαιρετικά οφέλη για τους πάσχοντες και το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Η κατάσταση αυτή μας φέρνει σε πλήρες αδιέξοδο, και εξελίσσεται ως μη βιώσιμη για τις εταιρείες και επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Η Διοίκηση οφείλει άμεσα να προβεί σε ένεση ρευστότητας για τα πεπραγμένα του 2018, όπως άλλωστε είχε πράξει για τα έτη 2016 και 2017, και σε αναπροσαρμογή προϋπολογισμού για το 2019, ώστε απλά να βελτιωθεί η μη
αποδεκτή ήδη διαμορφωμένη εικόνα για αυτή την κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων» τονίζεται από τον ΣΦΕΕ και την PIF.

Πηγή: healthreport.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.