Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 37 νεκροί, 1.888 στα νοσοκομεία από τη νόσο EVALI

Η πνευμονοπάθεια EVALI που προκαλείται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξακολουθεί να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ. Στους 37 οι νεκροί, σχεδόν 1.900 τα κρούσματα.

Σχεδόν 1.900 είναι πια οι άνθρωποι που παρουσίασαν πνευμονοπάθεια από το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ. Οι 37 από αυτούς υπέκυψαν στη νόσο. Τα πρώτα κρούσματα άρχισαν να αναφέρονται στα τέλη Ιουνίου αλλά έκτοτε αυξάνονται ασταμάτητα.

Τα περισσότερα κρούσματα και θύματα είχαν κάνει χρήση υγρών αναπλήρωσης που περιείχαν THC. Η THC είναι η κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης. Περισσότεροι από ένας στους 10, όμως, ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη.

Όπως ανακοίνωσαν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC),  μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου 2019 είχαν εκδηλώσει την πνευμονοπάθεια EVALI 1.888 πολίτες. Οι 37 από αυτούς κατέληξαν.

Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Μόνο στην Αλάσκα δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποιος ασθενής.

Ο όρος EVALI επινοήθηκε από τα CDC. Είναι ακρωνύμιο των λέξεων «e-cigarette or vaping product use-associated lung injury», δηλαδή «πνευμονική βλάβη σχετιζομένη με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή άτμισμα».

Τα υγρά αναπλήρωσης των θυμάτων

Με βάση έκθεση που εξέδωσαν τα CDC για 29 από τους νεκρούς, το 59% ήσαν άνδρες και η μέση ηλικία τα 45 έτη. Η αντίστοιχη ηλικία των ασθενών που επέζησαν είναι τα 23 έτη. Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι ναι μεν αρρωσταίνουν περισσότερο οι νέοι, αλλά πεθαίνουν συχνότερα οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι.

Όντως, οι ηλικίες των θανόντων κυμαίνονται από 17 έως 75 ετών. Μόνο ο ένας στους τέσσερις ήταν κάτω των 35 ετών.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες των CDC στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης των Κέντρων, στοιχεία για τα υλικά αναπλήρωσης είχαν για τους 19 από τους 29 νεκρούς.

Σύμφωνα με αυτά, το 84% είχαν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή υγρά με THC. Το 37% είχαν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή υγρά με νικοτίνη. Αποκλειστική χρήση υγρών με THC έκανε το 63%. Αποκλειστική χρήση υγρών με νικοτίνη έκανε το 16%.

Τι είχαν χρησιμοποιήσει οι επιζώντες

Στην ίδια έκθεση, τα CDC αναφέρουν τι υγρά αναπλήρωσης χρησιμοποιούσαν 867 από τους επιζώντες:

  • Το 86% ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή υγρά αναπλήρωσης με τετραϋδροκανναβινόλη (THC)
  • Το 64% ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη
  • Το 52% είπαν ότι χρησιμοποιούσαν και τα δύο
  • Το 34% έκαναν αποκλειστική χρήση υγρών αναπλήρωσης με THC
  • Το 11% έκαναν αποκλειστική χρήση υγρών αναπλήρωσης με νικοτίνη

Τι συνιστούν τα CDC

Οι επιστήμονες των CDC σημειώνουν στην έκθεσή τους ότι ακόμα δεν έχει εντοπιστεί κάποια μεμονωμένη ουσία ή συστατικό ως αιτία της νόσου EVALI. Είναι επίσης πιθανό το πρόβλημα να μην έγκειται σε μία ουσία, αλλά σε πολλές.

Επειδή, όμως, οι περισσότεροι ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν κάνει χρήση υγρών αναπλήρωσης με THC πριν αρρωστήσουν, τα CDC συνιστούν να μην χρησιμοποιεί κανείς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο του προϊόντα με THC.

Επιπλέον, επειδή δεν έχει βρεθεί η αιτία του προβλήματος, «ο κόσμος πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποφύγει τη χρήση όλων των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου», προσθέτουν.

Προειδοποιούν επίσης όσους εκδηλώσουν τη νόσο EVALI και επιζήσουν, να μην ξαναρχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο όταν βγουν από το νοσοκομείο.

Πηγή: iatropedia.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.