Η διαφωνία ενεργοποιεί τον εγκέφαλο περισσότερο από μια συμφωνία

Οι καθημερινές συνομιλίες σε έναν κοινωνικό κόσμο αποτελούνται από καταστάσεις στις οποίες η συμφωνία και η διαφωνία αποτελούν συστατικά των συναλλαγών και των διαπραγματεύσεων που επικοινωνούνται από τη γλώσσα. Αλλά ενώ τα νευρικά συστήματα στα οποία βασίζεται η ομιλούμενη γλώσσα είναι γνωστά, το πώς προσαρμόζονται στα εξελισσόμενα κοινωνικά στοιχεία κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας παραμένει μια αναπάντητη ερώτηση.

Οι ερευνητές του Yale επινόησαν έναν τρόπο να ρίξουν μια ματιά στον εγκέφαλο δύο ανθρώπων, ταυτόχρονα, ενώ εμπλέκονται σε συζήτηση. Αυτό που βρήκαν δεν θα εκπλήξει κανέναν που έχει διαφωνήσει για πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα. Όταν δύο άνθρωποι συμφωνούν, ο εγκέφαλός τους εμφανίζει μια ήρεμη συγχρονικότητα της δραστηριότητας που επικεντρώνεται στις αισθητηριακές περιοχές του εγκεφάλου. Όταν διαφωνούν, ωστόσο, πολλές άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες κινητοποιούνται καθώς κάθε άτομο καταπολεμά το επιχείρημα του άλλου.

Τα παραπάνω αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Frontiers of Human Neuroscience.

«Ολόκληρος ο εγκέφαλός μας είναι ένα δίκτυο κοινωνικής επεξεργασίας», δήλωσε η συγγραφέας Joy Hirsch, καθηγήτριας Ψυχιατρικής. «Ωστόσο, εμπλέκονται πολύ περισσότερα μέρη του εγκεφάλου για να διαφωνήσουν από όσα για να συμφωνήσουν».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές από το Yale και το University College London προσέλαβαν 38 ενήλικες που κλήθηκαν να πουν εάν συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν με μια σειρά δηλώσεων όπως «ο γάμος του ίδιου φύλου είναι πολιτικό δικαίωμα» ή «η μαριχουάνα πρέπει να νομιμοποιηθεί». Αφού ταίριαξαν ζευγάρια με βάση τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνολογία απεικόνισης (functional near-infrared spectroscopy) για να καταγράψουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ενώ συμμετείχαν σε συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

Όταν οι άνθρωποι συμφωνούσαν, η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν αρμονική και έτεινε να επικεντρώνεται σε αισθητηριακές περιοχές του εγκεφάλου, όπως το οπτικό σύστημα, πιθανώς ως απάντηση σε κοινωνικά στοιχεία του άλλου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαφωνιών αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου ήταν λιγότερο ενεργές. Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα αυξήθηκε στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου, όπου στεγάζονται εκτελεστικές λειτουργίες ανώτερης τάξης.

«Υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ του εγκεφάλου όταν συμφωνούμε», είπε η Hirsch. «Αλλά όταν διαφωνούμε, ο νευρικός σύνδεσμος αποσυνδέεται». Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου μας ενώ διαφωνούμε ή συμφωνούμε είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ένα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον, σημείωσε η Hirsch.

Στη διαφωνία, είπε, οι δύο εγκέφαλοι ασχολούνται με πολλούς συναισθηματικούς και γνωστικούς πόρους «σαν μια συμφωνική ορχήστρα που παίζει διαφορετική μουσική». Σε συμφωνία, υπάρχει «λιγότερη γνωστική εμπλοκή και περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των εγκεφάλων των ομιλητών, παρόμοια με ένα μουσικό ντουέτο».

Πηγή: healthyliving.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.