Καταπολέμηση του καρκίνου: βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες

Κάθε χρόνο εμφανίζονται στην ΕΕ περίπου 120.000 περιστατικά καρκίνου που σχετίζονται με την εργασία ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες, τα οποία οδηγούν σε 80.000 θανάτους ετησίως.

Πρώτη αιτία θανάτου στην εργασία ο καρκίνος 

Σύμφωνα με τον EU-OSHA, ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην ΕΕ: το 52 % των ετήσιων θανάτων που συνδέονται με την εργασία αποδίδεται επί του παρόντος σε μορφές καρκίνου που συνδέονται με την εργασία, σε σύγκριση με ποσοστό 24 % που αποδίδεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, 22 % που αποδίδεται σε άλλες παθήσεις και 2 % που αποδίδεται σε τραυματισμούς.

Για τη βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από τον καρκίνο, η Επιτροπή πρότεινε να περιοριστεί περαιτέρω η έκθεσή τους σε καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Αυτή η τέταρτη αναθεώρηση της οδηγίας για τους καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες καθορίζει νέες ή αναθεωρημένες οριακές τιμές για τρεις σημαντικές ουσίες: ακρυλονιτρίλιο, ενώσεις του νικελίου και βενζόλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ευρύ φάσμα τομέων θα επωφεληθούν από τη βελτιωμένη προστασία χάρη στους νέους κανόνες.

Η  πρόταση είναι η πρώτη πρωτοβουλία με βάση τη δέσμευση της Κομισιόν για την καταπολέμηση του καρκίνου στο πλαίσιο του επικείμενου ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Τρεις νέες ή αναθεωρημένες οριακές τιμές

Η οδηγία για τους καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες επικαιροποιείται τακτικά σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία και τεχνικά δεδομένα. Τρεις προηγούμενες επικαιροποιήσεις αφορούσαν την έκθεση των εργαζομένων σε 26 χημικές ουσίες. Η  πρόταση προσθέτει νέα ή αναθεωρημένα όρια επαγγελματικής έκθεσης για τις ακόλουθες ουσίες:

  • ακρυλονιτρίλιο (νέο όριο)
  • ενώσεις του νικελίου (νέο όριο)
  • βενζόλιο (όριο που αναθεωρήθηκε προς τα κάτω).

Οφέλη για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις

Η θέσπιση νέων ή αναθεωρημένων ορίων επαγγελματικής έκθεσης για το ακρυλονιτρίλιο, τις ενώσεις του νικελίου και το βενζόλιο θα έχει σαφή οφέλη για τους εργαζομένους. Θα προληφθούν κρούσματα καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών που συνδέονται με την εργασία και θα βελτιωθεί η υγεία και την ποιότητα ζωής.

Η πρόταση θα ωφελήσει επίσης τις επιχειρήσεις μειώνοντας το κόστος που προκαλούν τα προβλήματα υγείας και ο καρκίνος που συνδέονται με την εργασία, όπως οι απουσίες και οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

Ανάπτυξη της πρότασης και επόμενα βήματα

Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με επιστήμονες και εκπροσώπους των εργαζομένων, των εργοδοτών και των κρατών μελών της ΕΕ. Οι κοινωνικοί εταίροι (συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις εργοδοτών) συμμετείχαν επίσης μέσω διαβούλευσης σε δύο στάδια.

Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Έκτακτη σύσκεψη για τις ΜΕΘ στην ΑττικήΈκτακτη σύσκεψη για τις ΜΕΘ στην Αττική

Για “φρακάρισμα” των μονάδων στο Λεκανοπέδιο, κάνει λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σημειώνοντας πως διασωληνώνονται οι μισοί ασθενείς με CoViD-19 … Περισσότερα »

Ερευνητές ανακάλυψαν την ''αχίλλειο πτέρνα'' του κορωνοϊούΕρευνητές ανακάλυψαν την ”αχίλλειο πτέρνα” του κορωνοϊού

Eπιστήμονες από το Μπρίστολ έκαναν μια ανακάλυψη που πιστεύουν ότι θα αλλάξει τα δεδομένα όσον  αφορά τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό…. Περισσότερα »

Μαγιορκίνης: Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα γνωρίζουμε την εξέλιξη διασποράς του κορωνοϊούΜαγιορκίνης: Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα γνωρίζουμε την εξέλιξη διασποράς του κορωνοϊού

Πολύ κρίσιμη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την κατάσταση στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας…. Περισσότερα »

Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσµου: Πώς επηρεάζεται το γόνατοΡήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσµου: Πώς επηρεάζεται το γόνατο

Στη συντηρητική αποκατάσταση, ο ασθενής θα ακολουθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθεραπείας που στόχο έχει τη μυϊκή ενδυνάμωση, την ισορροπία και την ιδιοδεκτικότητα…. Περισσότερα »

Παιδιά και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Παιδιά και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι δυστυχώς … Δείτε το video

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.