ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε χαμηλά επίπεδα ακόμα το εποχικό κύμα γρίπης- Υπάρχει καιρός για εμβολιασμό

  • Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Κατά την εβδομάδα 50/2018 (10–16 Δεκεμβρίου 2018) το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα ενώ δεν υπήρξε ούτε νέα εισαγωγή σε ΜΕΘ ούτε και άλλο θάνατος πλην αυτού που καταγράφηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως ενημερώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εβδομάδα 50/2018 (10–16 Δεκεμβρίου 2018) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 57 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 2 (3,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα και τα 2 ήταν τύπου Α.

Το ένα στέλεχος τύπου Α υποτυποποιήθηκε και ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Επίσης, από την εβδομάδα 40/2018 έως και την εβδομάδα 50/2018 (10–16 Δεκεμβρίου 2018) καταγράφηκαν 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.  Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος σε ασθενή με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά τονίζεται η
σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται από τις αρχές Νοεμβρίου καθώς χρειάζονται περίπου 15 ημέρες για να αρχίσει το εμβόλιο να προστατεύει τον οργανισμό. Παρόλα αυτά, καθώς η περίοδος με την έξαρση γρίπης είναι παραδοσιακά τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, δείχνει ότι ακόμα και τώρα υπάρχει χρόνος για εμβολιασμό.

Πηγή: iatropedia.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.