Κλίμακα αξιολόγησης για όσους πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά από covid-19

Ιρλανδοί ερευνητές δήλωσαν ότι ανέπτυξαν κλίμακα αξιολόγησης που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν πιο σοβαρή COVID-19.

Ερευνητές του Royal College of Surgeons, Ireland University of Medicine και Health Sciences  δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο EBioMedicine.

Η κλίμακα Dublin-Boston score, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να επιτρέπει στους γιατρούς να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις όταν εντοπίζουν ασθενείς που μπορεί ενδεχομένως να ωφελούνται από στεροειδή και άλλες αγωγές μετά τη λοίμωξη.

Tο Dublin-Boston score μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο σοβαρή θα είναι η λοίμωξη την έβδομη ημέρα μετά από εξέταση αίματος τις 4 πρώτες ημέρες.

Ο Dr. Gerry McElvaney δήλωσε ότι το σκορ υπολογίζεται εύκολα και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους νοσηλευόμενους με COVID-19.

Δήλωσε, ότι πιο ενημερωμένη πρόγνωση θα μπορούσε να συμβάλλει στην απόφαση για κλιμάκωση ή περιορισμό της περίθαλψης, για καλό καταμερισμό πηγών κατά τα διάρκεια της πανδημίας.

Η  κλίμακα δουλεύει εξετάζοντας το αίμα για επίπεδα 2 μορίων που στέλνουν μηνύματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθούν να ελέγξει τη φλεγμονή.

Ένα από αυτά τα μόρια, η ιντερλευκίνη 6, είναι προφλεγμονώδες και η ιντερλευκίνη -10, είναι αντιφλεγμονώδης-και τα επίπεδα των 2 μεταβάλλονται σε σοβαρά νοσούντες από COVID-19.

Με βάση τις αλλαγές στο ποσοστά αυτών των 2 μορίων, οι ερευνητές ανέπτυξαν point system στο οποίο αύξηση μιας μονάδας συνδέεται με 5.6 φορές αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Πηγές: EBioMedicine.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.