Κορονοϊός: Γιατί «χτυπά» εταιρείες και τα εργοστάσια τροφίμων;

Έντονη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της χώρας, προκαλούν οι νέες εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού σε εταιρείες και εργοστάσια τροφίμων!

Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί αρκετές συρροές κρουσμάτων σε τέτοιους χώρους όπως είναι εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος ή άλλων τροφίμων.

Να σημειωθεί εδώ ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχε προειδοποιήσει πολύ νωρίς ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και είχε αναφέρει τους λόγους για τους οποίους γίνεται εύκολη η μετάδοση του κορονοϊού σε αυτούς τους χώρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του CDC ο κίνδυνος επαγγελματικής μετάδοσης του κορονοϊού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες!

Εκτός από το ψυχρό και με υγρασία περιβάλλον που υπάρχει αναγκαστικά στους χώρους αυτούς και το οποίο φαίνεται να ευνοεί τη μετάδοση του ιού, άλλοι διακριτοί παράγοντες που επηρεάζουν, περιλαμβάνουν τη μειωμένη απόσταση μεταξύ των εργαζομένων, τη διάρκεια και τον τύπο της επαφής.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις συχνά συνεργάζονται μεταξύ τους στις γραμμές μεταποίησης. Μπορεί να είναι κοντά ο ένας στον άλλο και σε άλλες χρονικές στιγμές όπως κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Είναι πιθανόν η έκθεση με τον κορονοϊό να προκύψει από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, όπως εργαλεία, σταθμούς εργασίας ή τραπέζια στις αίθουσες διαλείμματος. Επίσης συχνά έχουν παρατεταμένη εγγύτητα με τους συναδέλφους τους (π.χ. για 10-12 ώρες ανά βάρδια).

Συνήθως στους χώρους αυτούς λειτουργούν ψυγεία ή μηχανές που προκαλούν θόρυβο και έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μιλούν δυνατά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Άλλωστε, ένα από αυτά που γνωρίζουν πλέον οι επιστήμονες σχετικά με τον κορωνοϊό, είναι ότι μπορεί να μεταφέρεται με μεγάλα σταγονίδια αλλά και με αερόλυμα.

Μικροσκοπικά ιικά σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και να μολύνουν τους ανθρώπους ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου.

Πηγή: healthreport.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.