Κορονοϊός: Σωτήριες συμβουλές για να καθαρίζουμε το σπίτι

Ο καλύτερος τρόπος για να εξουδετερωθεί ο ιός από το σπίτι είναι η καθαριότητα και η απολύμανση των επιφανειών τις οποίες ακουμπάμε αρκετά συχνά.

Όπως είναι μέχρι τώρα γνωστό ο κορονοϊός μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των μικροσκοπικών σταγονιδίων όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται.

Επίσης τα μολυσμένα αντικείμενα και οι επιφάνειες μπορούν επίσης να αποτελέσουν σημαντική πηγή μετάδοσης της νόσου, χωρίς, ωστόσο, να είναι απόλυτα σαφές πώς ακριβώς επηρεάζουν την εξάπλωση του ιού.

Δείτε τι πρέπει να κάνουμε στα σπίτια μας

Τακτικός καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζουμε συχνότερα όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, χειρολαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες κ.α.

Αυτό πρέπει να γίνεται με οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά που είναι κατάλληλα για την κάθε επιφάνεια.

Προσοχή! Διαβάστε τις ετικέτες πριν τη χρήση τους και τηρήστε τις προφυλάξεις  (γάντια, εξαερισμός κλπ) όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Κορονοϊός: Ποια καθαριστικά προϊόντα να χρησιμοποιείτε στο σπίτι

 Σαπούνι και νερό

Το σαπούνι και το νερό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για να αφαιρέσετε τον ιό από τις επιφάνειες. Ένα υγρό καθαριστικό σαπούνι θα επηρεάσει τα λίπη στο κέλυφος του ιού και θα τον “ανυψώσει” από τις επιφάνειες. Το νερό στη συνέχεια θα τον παρασύρει μακριά. Φυσικά, πρέπει κι εσείς να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό κάθε φορά που εισέρχεστε στο σπίτι.

 Χλωρίνη

Η χλωρίνη λειτουργεί καταστρέφοντας την πρωτεΐνη και το ριβονουκλεϊνικό οξύ (RNA) του ιού. . Βεβαιωθείτε ότι το αφήνετε να δράσει για 10-15 λεπτά, προτού σκουπίσετε με υγρό καθαρό πανί την επιφάνεια. Πάντα να χρησιμοποιείτε την οικιακή χλωρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Οινόπνευμα

Όπως και η χλωρίνη, το αλκοόλ καταστρέφει την πρωτεΐνη και το RNA από το οποίο αποτελείται ο ιός. Βρέξτε ένα πανί με λίγο καθαρό οινόπνευμα και τρίψτε το πάνω σε μια επιφάνεια. Αυτό θα εξατμιστεί και δεν θα χρειαστεί να το σκουπίσετε.

Κορονοϊός – Υγιεινή χειρών και άλλα προληπτικά μέτρα

Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό.  Εάν τα χέρια σας δεν είναι ορατώς βρώμικα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Επίσης, να πλένετε τα χέρια σας και κάθε φορά που:

φυσάτε την μύτη σας
βήχετε, ή φτερνίζεστε
αφότου χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
πριν καθίσετε για φαγητό, πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα
αφότου έρθετε σε επαφή με ζώα, όπως τα κατοικίδια του σπιτιού
πριν και μετά την παροχή φροντίδας σε άλλο άτομο που χρειάζεται βοήθεια (π.χ. παιδί)

Πηγή: healthreport.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.