Λες τα όνειρα που βλέπεις στον/στην συντροφό σου;

Όταν ξυπνάτε από ένα παράξενο ή αξέχαστο όνειρο, πόσο πιθανό είναι να το μοιραστείτε; Ίσως να πείτε στον/στην σύντροφό σας τις λεπτομέρειες και να αναλογιστείτε τη σημασία του. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 15% των ονείρων μοιράζονται -κυρίως με συντρόφους, φίλους και συγγενείς.

Aν δεν μοιράζεστε τα όνειρά σας προς το παρόν, ίσως θελήσετε να αρχίσετε να το σκέφτεστε, καθώς η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της οικειότητας των σχέσεων.

Αυτό αντανακλά μια πρόσφατη έρευνα από το Swansea University Sleep Laboratory, η οποία δείχνει ότι η κοινοποίηση των ονείρων σε άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα επίπεδα ενσυναίσθησής σας. Πράγματι, όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τα όνειρα μεταξύ τους, το άτομο που συζητά το όνειρό του αυξάνει σημαντικά την ενσυναίσθησή του προς το άτομο το οποίο ακούει το όνειρο.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι ο ύπνος ωφελεί την επεξεργασία σημαντικών και συναισθηματικών αναμνήσεων. Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι τα όνειρά μας έχουν κάποιο ρόλο ή αντικατοπτρίζουν τη νευρική επεξεργασία συναισθηματικών και σημαντικών αναμνήσεων στον ύπνο. Το Swansea University Sleep Laboratory έχει πραγματοποιήσει πολλές εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τη σχέση των ονείρων με τη μνήμη και τη συναισθηματική επεξεργασία. Η συζήτηση ενός ονείρου για περίπου μία ώρα με εκπαιδευμένους πειραματιστές μπορεί να οδηγήσει σε στιγμές “αχά” για τους ανθρώπους, περιλαμβάνοντας συνειδητοποιήσεις για ζητήματα που μπορεί να μην ήταν εύκολα ορατά ή κατανοητά την ώρα της αφύπνισης.

Ήταν ο Σίγκμουντ Φρόιντ που ανίχνευσε για πρώτη φορά τους δεσμούς μεταξύ των ονείρων και της μνήμης. Η ακρόαση και η συζήτηση των ονείρων ήταν για αρκετά χρόνια η έμπνευση για την έρευνα σχετικά με τα όνειρα και την ενσυναίσθηση. Η ανταλλαγή των ονείρων φαίνεται να έχει ισχυρή επίδραση τόσο σε εμάς όσο και στα μέλη της οικογένειάς μας.

Οι ερευνητές προσέλαβαν ζευγάρια που ήταν ήδη σε σχέση ή φίλους, που θα δοκιμάζονταν για το επίπεδο ενσυναίσθησης μεταξύ τους. Χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο ενσυναίσθησης με δηλώσεις για τους συμμετέχοντες ώστε να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν, όπως:

  • Τα συναισθήματα του φίλου / συντρόφου μου είναι γνήσια.
  • Μπορώ να δω την άποψη του φίλου / συντρόφου μου.
  • Καταλαβαίνω τι περνάει ο φίλος / σύντροφός μου.
  • Όταν μιλάω με τον φίλο / σύντροφό μου, είμαι πλήρως απορροφημένος.

Ένα μέλος κάθε ζευγαριού μοιράστηκε και συζήτησε ένα ή περισσότερα από τα όνειρά του με το άλλο μέλος του ζευγαριού, για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Και οι δύο άνθρωποι συμπλήρωσαν στη συνέχεια το ερωτηματολόγιο ενσυναίσθησης μετά από κάθε συζήτηση ονείρου. Διαπιστώθηκε ότι το άτομο που συζητούσε το όνειρό του είχε αυξήσει σημαντικά την ενσυναίσθηση προς το άλλο άτομο.

Η έρευνα δείχνει ότι η εμπλοκή με τη φανταστική λογοτεχνική -που περιλαμβάνει ταινίες και έργα- μπορεί επίσης να αυξήσει την ενσυναίσθηση. Αυτό συμβαίνει επειδή καταλαβαίνετε τον κόσμο που απεικονίζεται και τους χαρακτήρες. Πιστεύεται ότι τα όνειρα δρουν με παρόμοιο τρόπο -ως κομμάτι της φαντασίας. Έτσι, όταν το όνειρο εξερευνάται από τον ονειροπόλο -και από αυτούς με τους οποίους μοιράζεται- προκαλεί ενσυναίσθηση για τις συνθήκες ζωής του.

Καθώς το να μοιραζόμαστε τα όνειρά μας ενισχύει τις συναισθηματικές αποκαλύψεις μεταξύ των ανθρώπων, μπορεί επίσης να είναι ότι, από μια εξελικτική προοπτική, η πτυχή της αφήγησης των ονείρων βοηθά τους κοινωνικούς δεσμούς.

Πηγή: healthyliving.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.