Μεγαλύτερο βάρος σημαίνει υψηλότερη αρτηριακή πίεση

Τα υπέρβαρα μικρά παιδιά έχουν διπλάσιο κίνδυνο υψηλής πίεσης αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

«Ο μύθος ότι το υπερβολικό βάρος στα παιδιά δεν έχει συνέπειες εμποδίζει την πρόληψη και τον έλεγχο αυτού του προβλήματος υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Iñaki Galán του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III, της Μαδρίτης, στην Ισπανία. «Οι γονείς πρέπει να είναι πιο σωματικά δραστήριοι με τα μικρά παιδιά τα οποία πρέπει να ακολουθούν την υγιεινή διατροφή. Οι γυναίκες θα πρέπει να χάσουν τα επιπλέον κιλά πριν να μείνουν έγκυες, να αποφύγουν να πάρουν υπερβολικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη και να σταματήσουν το κάπνισμα, καθώς όλοι αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για παιδική παχυσαρκία».

Η παιδική παχυσαρκία είναι μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ο επιπολασμός αυξήθηκε με ανησυχητικό ρυθμό. Το 2016, περισσότερα από 41 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα.

Αυτή η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ υπερβολικού βάρους και υψηλής αρτηριακής πίεσης σε 1.796 παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών που παρακολουθήθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Η πίεση του αίματος μετρήθηκε και στα δύο χρονικά σημεία, όπως και ο δείκτης μάζας σώματος και η περιφέρεια της μέσης.

Σε σύγκριση με τα παιδιά που διατηρούσαν ένα υγιές βάρος μεταξύ των ηλικιών τεσσάρων και έξι, τα άτομα με νέο ή επίμονο υπερβολικό βάρος είχαν υψηλότερο κίνδυνο αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 150%. Στην περίπτωση της νέας ή επίμονης κοιλιακής παχυσαρκίας ο κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν αυξημένος κατά 180-240%.

Τα παιδιά που έχασαν βάρος δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα ίσχυαν για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

«Υπάρχει μια αλυσίδα κινδύνου, όπου το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία οδηγούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενηλικίωση», δήλωσε ο Galán. «Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά που επιστρέφουν σε ένα φυσιολογικό βάρος ανακτούν υγιή αρτηριακή πίεση».

Ο τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να χάσετε τα επιπλέον κιλά να ασκείστε και να έχετε μια υγιεινή διατροφή, δήλωσε ο Galán.

Εκτός από τον κεντρικό ρόλο των γονέων, το σχολικό πρόγραμμα σπουδών πρέπει να περιλαμβάνει τρεις με τέσσερις ώρες σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα. Τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν παιχνίδια και αθλήματα μετά τα μαθήματα και να παρέχουν διατροφικά ισορροπημένα γεύματα και σνακ.

Οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν τακτικά τον ΔΜΣ και την περιφέρεια της μέσης σε πρώιμες ηλικίες, πρόσθεσε ο Galán. «Ορισμένοι παιδίατροι πιστεύουν ότι οι συνέπειες του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας αρχίζουν στην εφηβεία, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό είναι λανθασμένο», είπε. «Πρέπει να εντοπίσουμε το υπερβολικό βάρος το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε οι βλαβερές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση να αντιστραφούν».

Στα μικρά παιδιά, η συνηθέστερη αιτία της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι το υπερβολικό βάρος, αλλά οι γιατροί πρέπει να αποκλείσουν άλλους αιτίες, όπως τα καρδιακά ελαττώματα, οι νεφροπάθειες, οι γενετικές καταστάσεις και οι ορμονικές διαταραχές.

Πηγή: healthyliving.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.