Μελατονίνη κατά COVID-19

Στη μακρά λίστα φαρμάκων κατά της νόσου COVID-19, ορισμένοι γιατροί προτείνουν επίσης τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ψευδαργύρου και βιταμίνης C. Αλλά τελευταία υπάρχει και μια άλλη προσθήκη, ένα αγαπημένο διατροφικό συμπλήρωμα για τον ύπνο, η μελατονίνη. Είναι γνωστό ότι ο ύπνος βοηθάει στην αντιμετώπιση των ιώσεων και ένας από τους λόγους ίσως να είναι η αυξημένη παραγωγή μελατονίνης όταν κοιμόμαστε.

Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί γιατροί αποφάσισαν να χορηγήσουν στον Ντόναλντ Τραμπ μελατονίνη, όταν κόλλησε τον κορωνοϊό, αποτέλεσε μια άνευ προηγουμένου διαφήμιση γι’ αυτή τη νευρο-ορμόνη. Σ’ αυτό το κλίμα, ένας γιατρός στο Τέξας ισχυρίστηκε ότι έχει θεραπεύσει 400 ασθενείς με COVID-19 συνταγογραφώντας μελατονίνη.

Η μελατονίνη συχνά αναφέρεται ως ορμόνη του ύπνου. Απελευθερώνεται από τον αδένα του εγκεφάλου που ονομάζεται επίφυση (pineal gland) και προετοιμάζει το σώμα να εισέλθει στον ύπνο. Τα επίπεδά της αυξάνονται στο σώμα τη νύχτα και μειώνονται την ημέρα. Τα συμπληρώματα μελατονίνης διατίθενται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα. Η από του στόματος λήψη μελατονίνης βοηθάει στο jet lag και στις διαταραχές του ύπνου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι η μελατονίνη βοηθάει στη θεραπεία της COVID-19. Η διερεύνηση του ρόλου της σε αυτή την ασθένεια βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται το αποτέλεσμα. Η πίστη στη μελατονίνη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες οι οποίες αναφέρουν ευρείας κλίμακας φυσιολογικές και φαρμακολογικές λειτουργίες της ορμόνης.

Μια δημοσίευση στο περιοδικό Virus Research τον περασμένο Αύγουστο συνόψισε τις δυνατότητες της μελατονίνης στην αντιμετώπιση των ιώσεων [1]. Αυτές βασίζονται στο ότι η μελατονίνη είναι ένα ισχυρό ενδογενές αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, και στο ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύοντας του πνεύμονες από τυχόν οξεία αντίδραση του ανοσοποιητικού ως απόκριση σε ιική ή βακτηριακή λοίμωξη.

Μια μελέτη σε ποντίκια των οποίων το κεντρικό νευρικό σύστημα μολύνθηκε από ιό που προκάλεσε εγκεφαλίτιδα, η χρήση μελατονίνης είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη ιαιμία, μειωμένο ιικό φορτίο και λιγότερους θανάτους. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε ασθενείς με διαβήτη και περιοδοντίτιδα έδειξε ότι λήψη μελατονίνης 6 mg την ημέρα, για οκτώ εβδομάδες, επέφερε σημαντική μείωση των φλεγμονοδών κυτοκινών IL-6 και TNF-α καθώς και του δείκτης φλεγμονής που ονομάζεται αντιδρώσα πρωτεΐνης C (hs-CRP). Αυξάνοντας την εγκυρότητα, μια μετα-ανάλυση 22 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης επιφέρουν σημαντική μείωση των IL-6 και TNF-α.

Είναι σαφές ότι η μελατονίνη κάνει κάτι περισσότερο από το να ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Ο όρος “φλεγμονή” αναφέρεται στις αντιδράσεις που αναδύονται στο σώμα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίσει ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει. Το ανοσοποιητικό όμως δεν είναι ο τέλειος μηχανισμός που μάθαμε στο σχολείο -αν ήταν, δεν θα υπήρχαν αυτοάνοσα νοσήματα.

Προσπαθώντας το ανοσοποιητικό να εκκαθαρίσει τα μικρόβια, προκαλεί βανδαλισμούς. Δεν επιτίθενται μόνο στα μικρόβια αλλά εξοντώνει και τα κύτταρα του σώματος που έχουν μολυνθεί. Αυτή η διεργασία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να αποδεκατιστούν πολλά υγιή κύτταρα. Ένας μικρός βαθμός φλεγμονής είναι χρήσιμος για τη θεραπεία μια ίωσης αλλά αν υπάρξει υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά, ακόμα και θανατηφόρα. Η μελατονίνη καλμάρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό μπορεί να την κάνει χρήσιμη κατά της νόσου COVID-19 η οποία είναι σε θέση να προκαλέσει μια “καταιγίδα κυτοκινών”.

Έχει ενδιαφέρον ότι οι νυχτερίδες, παρότι μολύνονται από τον ιό SARS-CoV-2, δεν φαίνεται να νοσούν ιδιαίτερα. Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι η αντιιική ανοσία των νυχτερίδων μπορεί να ενισχύεται, μεταξύ άλλων, από τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης που παράγουν. Οι συγκεντρώσεις της ορμόνης στις νυχτερίδες κυμαίνονται από 60 έως 500 pg/mL τη νύχτα και από 20 έως 90 pg/ml την ημέρα, ανάλογα με το είδος. Στον άνθρωπο, τα επίπεδα στις 03:00 το βράδυ -σε 129 υγιή άτομα- είναι από 18,5 έως 180 pg/mL. Το εύρος αυτό είναι πολύ χαμηλότερο στους ηλικιωμένους.

Παραπομπές

  1. Melatonin potentials against viral infections including COVID-19: Current evidence and new findings.
  2. COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment.
  3. Measuring Melatonin in Humans.

Πηγή: healthyliving.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.