Μετεγχειρητική δυσκοιλιότητα: Οι σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό

Μη αναμενόμενες και ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπτώσεις μπορεί να έχει η δυσκοιλιότητα που έπεται μιας χειρουργικής επέμβασης οπουδήποτε στο σώμα. Αν και τις περισσότερες φορές το πρόβλημα δεν καθίσταται μακροχρόνιο αλλά επιλύεται γρήγορα, ένα σχετικά μικρό ποσοστό ασθενών ταλαιπωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύοντας από σοβαρές επιπλοκές.

«Οι χειρουργικές επεμβάσεις στρεσάρουν τον οργανισμό και δύνανται να γίνουν αιτία σοβαρών κινδύνων και παρενεργειών. Η δυσκοιλιότητα συγκαταλέγεται στις πλέον συχνές. Αιτία πρόκλησής της είναι κυρίως τα φάρμακα που χορηγούνται προεγχειρητικά, διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, η ακινησία, καθώς και η αλλαγή της διατροφής και της ποσότητας των υγρών που λαμβάνουν οι ασθενείς. Είναι ένα αρνητικό επακόλουθο της χειρουργικής επέμβασης σε σημαντικό ποσοστό ασθενών, όχι όμως σε όλους» εξηγεί ο χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Ειδικότερα, τα παυσίπονα, τα διουρητικά, τα μυοχαλαρωτικά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αναισθησία είναι γνωστό ότι προκαλούν δυσκοιλιότητα. Εκτός αυτών, μια άλλη ομάδα φαρμάκων που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις κενώσεις είναι τα οπιοειδή, τα οποία χορηγούνται στους ανθρώπους που υποφέρουν από έντονους πόνους.

Παράλληλα με τη χορήγηση φαρμάκων, συχνά επιβάλλεται η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των ασθενών. Η αποχή από τη λήψη τροφής πριν από τη χειρουργική επέμβαση και ο σημαντικός περιορισμός ή αλλαγή των ειδών που καταναλώνουν για κάποιο χρονικό διάστημα μετά απ’ αυτήν μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της λειτουργίας του εντέρου.

Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Αναλόγως της επέμβασης, της βαρύτητάς της και του οργάνου που χειρουργείται, κατά την περίοδο της ανάρρωσης οι ασθενείς συχνά παραμένουν κλινήρεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή επιβάλλεται η αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας και της κίνησης, με συνέπεια τη μείωση της κινητικότητας του εντέρου.

Όσοι ανήκουν στο ποσοστό εκείνων που βιώνουν μετεγχειρητική δυσκοιλιότητα, παρουσιάζουν ξαφνική μείωση του αριθμού των κενώσεων, (λιγότερες από 3 την εβδομάδα), κοιλιακό άλγος λόγω μετεωρισμού, δυσκολία στην επίτευξη της κένωσης και άμορφα ή σκληρά κόπρανα. Επίσης, μπορεί να έχουν αίσθηση ατελούς κένωσης και να έχουν την ανάγκη υποβοήθησης από χειρισμούς ώστε να κατορθώσουν να ανακουφιστούν.

Όλα αυτά, όμως, μπορεί να είναι επιβλαβή τόσο για το σημείο της τομής όσο και για το παχύ έντερο. Αναλόγως του χειρουργημένου οργάνου, η προσπάθεια για κένωση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα ράμματα ή να επηρεάσει τις διαδικασίες επούλωσης.

Επιπλέον, η αθεράπευτη δυσκοιλιότητα μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας, μιας δυσάρεστης κατάστασης που μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν απ’ αυτήν.

«Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ένα συχνό νόσημα, με περίπου έναν στους πέντε ανθρώπους να ταλαιπωρείται από αυτή σε κάποια περίοδο της ζωής του. Οι αιμορροΐδες είναι αιμοφόρα αγγεία τα οποία φυσιολογικά υπάρχουν μέσα και γύρω από τον πρωκτό και βοηθούν στην εγκράτεια των κοπράνων. Το πρόβλημα ξεκινά όταν φλεγμαίνουν, οπότε διογκώνονται, και προκαλούν συμπτώματα. Η οριστική θεραπεία τους είναι πάντοτε χειρουργική, ιδίως όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και κανένα φάρμακο ή άλλος χειρισμός δεν μπορεί να επιφέρει την ύφεσή τους», διευκρινίζει ο Δρ. Ξιάρχος.

Γενικά, με την κίνηση, την κατάλληλη διατροφή, τη λήψη υπακτικών ή προβιοτικών ή γάλακτος μαγνησίας, η μετεγχειρητική δυσκοιλιότητα υποχωρεί σε μερικές μόνο ημέρες. Ακόμα και για τους ασθενείς που δεν επιτρέπεται να περπατήσουν, συστήνεται η κινησιοθεραπεία επάνω στο κρεβάτι. Εάν η δυσκοιλιότητα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή, αυτός θα πρέπει να αναζητήσει και πάλι τη συμβουλή του χειρουργού», καταλήγει ο ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύκητες γεννητικών οργάνων: Δείτε πέντε πιθανές αιτίες

Πηγή: healthreport.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.