Μετρήστε online τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Γιατροί μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου με βάση τη σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού αύξανε σταθερά με την ένταση του μεταβολικού συνδρόμου ακόμα και σε ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία-και εργαλείο που αναπτύχθηκε από δυο επιστήμονες του UVA Children’s και του University of Florida, για να εντοπιστούν ασθενείς σε κίνδυνο και να τους βοηθήσουν να τον μειώσουν.

Ο DeBoer ανέπτυξε το εργαλείο -online calculator- για την αξιολόγηση της σοβαρότητας του μεταβολικού συνδρόμου. Το εργαλείο είναι δωρεάν διαθέσιμο στο https://metscalc.org/ 

Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και μεταβολικού συνδρόμου, οι DeBoer και Gurka επισκοπήσαν 13.000 συμμετέχοντες σε προηγούμενες έρευνες και το αποτέλεσμα όσον αφορά εγκεφαλικά επεισόδια.

Μεταξύ αυτής της ομάδας υπήρχαν 709 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια σε διάστημα 18.6 ετών που αξιολογήθηκαν στις έρευνες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να υπολογίσουν “Z σκορ” μετρώντας τη σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου στους συμμετέχοντες. Μπορούσαν στη συνέχεια να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υποομάδα με την υψηλότερη σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και κινδύνου για ισχαιμικό επεισόδιο ήταν οι λευκές γυναίκες.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν σχέσεις μεταξύ των ξεχωριστών παραγόντων που συνέβαλαν στο μεταβολικό σύνδρομο και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η γενική σχέση μεταξύ σοβαρότητας μεταβολικού συνδρόμου και κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν σαφής, ωστόσο. Αυτό υποδεικνύει ότι άνθρωποι με μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για μείωση του κινδύνου. Το χάσιμο βάρους, η περισσότερη άσκηση, η υγιεινή διατροφή –όλα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.