Με λιγότερους νοσηλευτές οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στις Ιδιωτικές Κλινικές! Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς

Αλλαγές στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Ιδιωτικών Κλινικών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε και ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Με τη νομοθετική ρύθμιση τροποποιούνται οι διατάξεις λειτουργίας των Μονάδων και σύμφωνα με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης μπαίνουν σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών αφού μειώνεται ο αριθμός των νοσηλευτών που αναλογούν σε κάθε πάσχοντα.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, το νομοσχέδιο καταργεί την αναλογία ενός νοσηλευτή ανά τρεις ασθενείς όπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα του 2000.

Η νέα διάταξη ορίζει έναν νοσηλευτή -ή εν ελλείψει –βοηθό νοσηλευτή ανά πέντε ασθενείς, δηλαδή δίνει το δικαίωμα σε μία μονάδα τεχνητού νεφρού ιδιωτικής κλινικής, να έχει ακόμα και έναν βοηθό νοσηλευτή ανά 5 ασθενείς, θέτοντας τη ζωή των νεφροπαθών σε άμεσο κίνδυνο

Η αλλαγή της αναλογίας νοσηλευτών -ασθενών πέρα από το προφανές της μείωσης του αριθμού του προσωπικού στις μονάδες τεχνητού νεφρού, δυσχεραίνει τη λειτουργία της μονάδας με βάση τα Πρωτόκολλα της αιμοκάθαρσης σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τονίζει ο Σύλλογος.

Σε περίπτωση δε, που προκύψουν επιπλοκές κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης που συμβαίνουν εξαιρετικά συχνά όπως υποτασικά ή υπογλυκαιμικά επεισόδια, ή αλλεργικές αντιδράσεις ή τεχνικά προβλήματα, αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα να μην μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν από το προσωπικό όταν η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής, πολύ δε περισσότερο βοηθός νοσηλευτή ανά πέντε ασθενείς.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης μιλά για δωράκι της κυβέρνησης στις Ιδιωτικές Κλινικές και ζητά την άμεση απόσυρση των διατάξεων και επαναφορά του Πλαισίου λειτουργίας των μονάδων τεχνητού νεφρού των ιδιωτικών κλινικών όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Πηγή: healthreport.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.