Ξανθός: Η επένδυση στην ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σήμερα Πέμπτη (10/10/2019), ο κ. Ξανθός αναφέρει τις παρεμβάσεις που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην κοινοτική φροντίδα.

«Είναι αποδεδειγμένο βιβλιογραφικά ότι η κρίση, η ανεργία και η φτωχοποίηση της κοινωνίας επηρέασαν στην Ελλάδα τους δείκτες Ψυχικής Υγείας των ανθρώπων και τη λειτουργικότητα των δημόσιων ψυχιατρικών δομών. Με βάση την πολιτική της καθολικής κάλυψης και της ισότητας στη φροντίδα υγείας, επιδιώξαμε τα τελευταία 4 χρόνια την επανεκκίνηση της “βαλτωμένης” λόγω της λιτότητας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση των Δημόσιων Δομών ψυχικής υγείας. Η πολιτική αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία για τις πλέον ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ψυχικά ασθενείς και οι τοξικοεξαρτημένοι».

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

  • χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δομών αποασυλοποίησης του προγράμματος «Ψυχαργώς»,
  • στοχευμένες προσλήψεις στο ΕΣΥ μόνιμου προσωπικού (300 ψυχίατροι, παιδοψυχιάτροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές),
  • 4 νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Τρίπολη, Γιαννιτσά, Κόρινθος),
  • αποκέντρωση της Διοίκησης του Συστήματος (συγκρότηση Περιφερεικών Διευθύνσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας- ΠΕΔΙΤΟΨΥ) και εκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους στα περιφερειακά όργανα διοίκησης,
  • Επιτροπές Προστασίας των Δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών,
  • νέες μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Ξενώνες, Οικοτροφεία κλπ) και νέες δομές για την άνοια και τη νόσο Alzheimer (Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία μακροχρόνιας παραμονής, Ιατρεία Μνήμης στα νοσοκομεία) μέσω ΕΣΠΑ,
  • στήριξη στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς στους οποίους απασχολούνται ψυχικά Ασθενείς (ΚΟΙΣΠΕ),
  • ολοκληρωμένος και τομεοποιημένος σχεδιασμός της ανάπτυξης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε βάθος 4ετίας και, τέλος,
  • δρομολογήθηκε η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο από το ΕΣΥ και τις ΑΜΚΕ όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόβλημα δημόσιας υγείας οι αυτοκτονίες

Οι παρεμβάσεις αυτές τελικό στόχο είχαν την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα ψυχικής υγείας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής ψυχιατρικής. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το θέμα των αυτοκτονιών, το οποίο αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει σύνθημα «δουλεύουμε μαζί για την πρόληψη της αυτοκτονίας». Όντως η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός και αποτελεί πρόκληση για την Πολιτεία η συγκρότηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψή της στην Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Ξανθός.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχουν ακόμα πει κουβέντα για την πολιτική που θα ακολουθήσουν σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα, ίσως γιατί η Ψυχική Υγεία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και κινήσεις εντυπωσιασμού. Η επένδυση στην ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην κοινωνική συνοχή, στην άρση των ανισοτήτων και στο Κράτος Δικαίου» καταλήγει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.