Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ωφελούν τους διαβητικούς βραχυπρόθεσμα

Ο διαβήτης είναι μια κοινή, θανατηφόρα και δαπανηρή ιατρική κατάσταση. Εκτιμάται ότι 1 στους 11 ενήλικες παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, μια πάθηση που ευθύνεται για το 11% των θανάτων ετησίως.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη, που αντιπροσωπεύει το 90-95% των περιπτώσεων και εδώ και δεκαετίες αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη διεθνή ανησυχία. Χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλείται από χρόνια υπεργλυκαιμία και συνήθως διαγιγνώσκεται με μέτρα γλυκαιμίας όπως οι συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα νηστείας 7,0 mmol / L ή υψηλότερες και τιμές γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνης (HbA1c) 6,5% (48 mmol / mol) ή υψηλότερες.

Πριν από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, οι δίαιτες με έμφαση στον περιορισμό των υδατανθράκων είχαν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στη διαχείριση του διαβήτη, αλλά στη συνέχεια δόθηκαν συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης λίπους (και άρα αύξησης των υδατανθράκων). Επειδή ένας βασικός βασικός μηχανισμός του διαβήτη τύπου 2 είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη που οφείλεται, εν μέρει, στη χρόνια υπεργλυκαιμία, η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, οι περισσότεροι από τους οποίους απορροφάται ως γλυκόζη ή φρουκτόζη, έχει προταθεί για τη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για έξι μήνες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλότερα ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με άλλες δίαιτες χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις, συμπαιρένει μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε British Medical Journal.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα περισσότερα οφέλη μειώθηκαν σε 12 μήνες, αλλά προτείνουν οι γιατροί να εξετάσουν τις βραχυπρόθεσμες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, ενώ παρακολουθούν ενεργά και προσαρμόζουν τα φάρμακα για το διαβήτη ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη παγκοσμίως και η διατροφή αναγνωρίζεται ως ουσιαστικό μέρος της θεραπείας. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το ποια διατροφή να επιλέξει ένας ασθενής καθώς οι μελέτες έχουν αναφέρει μικτά αποτελέσματα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια για τις δίαιτες με χαμηλή και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για άτομα με διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα ευρήματά τους βασίστηκαν σε ανάλυση δημοσιευμένων και μη δημοσιευμένων δεδομένων από 23 τυχαιοποιημένες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.357 άτομα.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ορίστηκαν αυτές που παρείχαν λιγότερο από το 26% των ημερήσιων θερμίδες από υδατάνθρακες ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για αυτές των πολύ λίγους υδατάνθρακες ήταν κάτω από το 10%.

Τα αποτελέσματα αναφέρθηκαν στους έξι και 12 μήνες και περιελάμβαναν την ύφεση του διαβήτη (μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με ή χωρίς τη χρήση φαρμάκων), την απώλεια βάρους, τις παρενέργειες και την ποιότητα ζωής. Παρόλο που οι δοκιμές σχεδιάστηκαν διαφορετικά, οι ερευνητές μπόρεσαν να κάνουν την ανάλυσή τους.

Διαπίστωσαν ότι οι διαβητικοί που ακολούθησαν μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες είχαν υψηλότερα ποσοστά ύφεσης του διαβήτη σε έξι μήνες, χωρίς ανεπιθύμητα συμβάντα. Για παράδειγμα, με βάση στοιχεία μέτριας βεβαιότητας από 8 δοκιμές με 264 συμμετέχοντες, εκείνοι που ακολούθησαν  δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, 32% μείωση κινδύνου στην ύφεση του διαβήτη σε 6 μήνες.

Αυτές οι δίαιτες προκάλεσαν επίσης μεγαλύτερη απώλεια βάρους, μειωμένη χρήση φαρμάκων και βελτίωση των τριγλυκεριδίων στους έξι μήνες.

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη μειώθηκαν στους 12 μήνες, ένα εύρημα συνεπές με προηγούμενες κριτικές και ορισμένα στοιχεία έδειξαν επιδείνωση της ποιότητας ζωής και των επιπέδων χοληστερόλης στους 12 μήνες.

Η μελέτη χρησιμοποίησε ισχυρές μεθόδους για να αυξήσει την ακρίβεια και τη συνολική βεβαιότητα των εκτιμήσεων του αποτελέσματος. Αλλά οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς, όπως η συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το τί συνιστά ύφεση διαβήτη και αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Τονίζουν επίσης ότι τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε στοιχεία μέτριας έως χαμηλής βεβαιότητας.

Ως εκ τούτου, προτείνουν οι κλινικοί γιατροί να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, παρακολουθώντας ενεργά και προσαρμόζοντας τη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τις ανάγκες.

Επίσης είπαν ότι απαιτούνται μακροχρόνιες, καλά σχεδιασμένες, ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες δοκιμές για τον προσδιορισμό των επιδράσεων μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων στην παρατεταμένη απώλεια βάρους και ύφεση του διαβήτη, καθώς και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Πηγή: healthyliving.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.