Οι προειδοποιήσεις των Γιατρών χωρίς Σύνορα για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην Μόρια

Η καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόρια έχει απροσδιόριστες συνέπειες στην υγιειονομική κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών. Οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” είχαν επισημάνει τους κινδύνους της καραντίνας. Τώρα, ευπαθείς ομάδες προσφύγων και ευάλωτα άτομα εκτείθενται σε σοβαρούς κινδύνους. 

Σε ανακοίνωσή τους με τίτλο “Αδικαιολόγητη και απάνθρωπη η καραντίνα στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο” οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” προειδοποιούσαν για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στον καταυλισμό. Η οργάνωση πριν από λίγες ημέρες είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επέβαλλε στον καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο μια “απερίσκεπτη και δυνητικά ιδιαίτερα επιζήμια και επιβλαβή καραντίνα για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και πως αυτή η μαζική καραντίνα είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος”.

Πάνω από όλα, αυτού του τύπου τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να καλύψουν την απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στον καταυλισμό και την προστασία της όποιας αξιοπρέπειας έχει απομείνει στους ανθρώπους που ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες, τόνιζαν χαρακτηριστικά οι Γιατροί χωρίς Σύνορα από τις 4/9. 

‘”Οχι στην φυλάκιση”

“Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στους κατοίκους του νησιού αυξήθηκε πρόσφατα, αλλά μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό κορωνοϊού μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια. Καθήκον της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την ανταπόκριση του συστήματος δημόσιας υγείας για τους αιτούντες άσυλο της Μόριας και όχι να τους φυλακίσει υπό αυτές τις συνθήκες κόλασης προκειμένου να προστατέψει το νησί από την εξάπλωση του ιού”, αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Η Μόρια δεν είναι ασφαλής για κανέναν, ακόμα περισσότερο όμως για τους πάνω από 200 ανθρώπους που λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θέτουν την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο από την COVID-19, προειδοποιούσε η οργάνωση. 

“Εδώ και μήνες, εμείς και άλλοι φορείς ζητάμε τη μετακίνηση όλων όσων ζουν στη Μόρια, και τονίζουμε ιδιαίτερα την  επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν κυρίως τα ευάλωτα άτομα σε ασφαλή καταλύματα στη Λέσβο, την ηπειρωτική χώρα ή άλλα κράτη της ΕΕ. Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για μια τέτοια μετακίνηση από τα νησιά – αλλά πέντε μήνες μετά αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι, και τώρα βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αστυνομία. Μετά το πρώτο θετικό επιβεβαιωμένο περιστατικό στη Μόρια, είναι σημαντικό να μεταφερθούν άμεσα αυτοί οι άνθρωποι από τον καταυλισμό σε ασφαλή καταλύματα. Αν η κυβέρνηση δεν το πράξει, αυτό θα αποτελέσει σαφή παραίτηση των ελληνικών αρχών από το καθήκον φροντίδας”.

Προτάσεις αντί καραντίνας 

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα είχαν κάνει και προτάσεις για την επίλυση της κατάστασης αναφέροντας χαρακτηριστικά  πως “όποιος ασχολείται με τη δημόσια υγεία γνωρίζει ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι η καραντίνα, ειδικά όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη έξω από τον καταυλισμό. 

Τι κάνει λοιπόν;

Δεν καταφεύγει σε επιβλαβή μέτρα όπως αστυνόμευση και κράτηση, αλλά αντ’ αυτού:

  • Διασφαλίζει τη σωστή πληροφόρηση και συνεργασία της κοινότητας
  • Εξασφαλίζει ότι τα βασικά μέτρα υγιεινής είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτά για όλους
  • Απομακρύνει και προστατεύει τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους
  • Διενεργεί μαζικά τεστ
  • Απομονώνει και αντιμετωπίζει  τα θετικά περιστατικά
  • Διενεργεί ανίχνευση επαφών
  • Εφαρμόζει καραντίνα μόνο σε μέρη όπου υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα και μπορεί να εξασφαλιστεί ιατρική παρακολούθηση

Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Μετά την πυρκαγιά πάντως, το Υπουργείο δηλώνει λακωνικά πως “εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές” και πως θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ό,τι αφορά την νέα κλειστή δομή της Μόριας, είπε πως “από τον Φεβρουάριο λέγαμε ότι έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις στην Λέσβο και στη Χίο λόγω αντιδράσεων.

Οι Υπηρεσίες ασύλου έχουν αυξήσει φέτος την παραγωγικότητα τους εδώ στη Μυτιλήνη κατά 150% και θεωρώ ότι η μέγιστη παραμονή στα νησιά δεν θα υπερβαίνει πλέον τους έξι μήνες. Οι νέες δομές προχωράνε ήδη στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μικρότερες δομές, ασφαλέστερες και με ανθρώπινες συνθήκες. Αυτό το κάνουμε σε τρία νησιά και είναι αναγκαίο να γίνει και εδώ, στην Λέσβο”. 

Το θέμα είναι πάντως – πέρα από αυτά που ισχυρίζεται ο Υπουργός – ότι τώρα οι πρόσφυγες είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε διάφορες απρόβλεπτες καταστάσεις. Και μιλάμε για πολλές ευάλωτες ομάδες και ανθρώπους που χρειάζονται άμεσα υγειονομική περίθαλψη.

Η καραντίνα έφερε μάλλον αρνητικά αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε πως θα πρυτανεύσει η λογική σε όλα τα επίπεδα για να πάψει η χώρα να αποδοκιμάζεται διεθνώς λόγω της επικρατούσας κατάστασης στην Μόρια.  

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Εκτός ελέγχου: 372 κρούσματα κορωνοϊού, 4 ακόμη θάνατοιΕκτός ελέγχου: 372 κρούσματα κορωνοϊού, 4 ακόμη θάνατοι

Τα 27 είναι εισαγόμενα, 133 από την Αττική, 18 από τη Θεσσαλονίκη και 70 από την Πέλλα…. Περισσότερα »

Λιγότερη ''ορμόνη της αγάπης'' λόγω διαζυγίου γονέωνΛιγότερη ”ορμόνη της αγάπης” λόγω διαζυγίου γονέων

Πώς επηρεάζονται τα επίπεδα της οξυτοκίνης. Τι δείχνει μελέτη σε 128 ανθρώπους όλων των ηλικιών στις ΗΠΑ…. Περισσότερα »

Το 13% των θανάτων σχετίζονται με τη ρύπανσηΤο 13% των θανάτων σχετίζονται με τη ρύπανση

Τι αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Τι προτείνουν οι επιστήμονες…. Περισσότερα »

Καρκίνος παγκρέατος: Στόχος η αύξηση της πενταετούς επιβίωσηςΚαρκίνος παγκρέατος: Στόχος η αύξηση της πενταετούς επιβίωσης

Τα τελευταία χρόνια, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσµατα από τον συνδυασµό ριζικής χειρουργικής εκτοµής µε προεγχειρητική ή/και µετεγχειρητική ανοσο-χηµειο-ακτινοθεραπεία…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.