Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Μήπως βλάπτουν τελικά οι έντονες δραστηριότητες;

Όσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος ωφελούνται από την ενασχόληση με έντονες (καταπονητικές) σωματικές δραστηριότητες, παρά την πεποίθησή τους για το αντίθετο. Μάλιστα, όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο αλλά ενδεχομένως λειτουργεί και προστατευτικά!

Το καθησυχαστικό αυτό μήνυμα γνωστοποίησαν ερευνητές από το Northwestern Medicine, μέσω δημοσίευσής τους στο JAMA Network Open, μετά από 10ετή μελέτη. Τα αποτελέσματά τους συνάδουν με τα γνωστά σε όλους οφέλη που προσφέρει στη γενική υγεία η άσκηση έναντι της καθιστικής συμπεριφοράς.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Όπως εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος τα συμπτώματα που προκαλεί η Οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι:

ο χρόνιος πόνος, το οίδημα, η δυσκαμψία μετά από ώρες ακινησίας (π.χ. ύπνος), η μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και η σοβαρή αναπηρία ειδικά στους ηλικιωμένους.

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη βλάβης διακριτής μέσω ακτινογραφίας κυμαίνεται από 38% έως 45%. Στους ηλικιωμένους η πάθηση είναι υπεύθυνη για υψηλότερη συχνότητα αναπηρίας από οποιαδήποτε άλλη χρόνια πάθηση.

Είναι εξίσου ισχυρός παράγοντας για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους, λόγω του περιορισμού των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής που προκαλεί.

Οποιαδήποτε παρέμβαση που μπορεί να βελτιώσει τη φυσική λειτουργία και να ελαχιστοποιήσει τους περιορισμούς που επιβάλλει το γόνατο με οστεοαρθρίτιδα θα προσθέσει ποιότητα στα χρόνια που ζουν.

Για τους νεότερους, μιας και η μέση ηλικία εμφάνισης της πάθησης είναι τα 55 έτη, η συμμετοχή σε αθλήματα διατηρεί τη λειτουργικότητα της άρθρωσης του γόνατος και εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία εκτέλεσης των αναγκαίων καθημερινών δραστηριοτήτων των ανθρώπων σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η συμμετοχή σε επίπονη σωματική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο, το σκουός, ο χορός, η ποδηλασία και το σκι, θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο και περαιτέρω βλάβη των ιστών συχνά ανησυχεί τους πάσχοντες με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να μην συμμετέχουν σε αυτές.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη από το Northwestern Medicine έρχεται να ανατρέψει τις πεποιθήσεις τους. Μετά από δέκα χρόνια παρατήρησης 1.194 ανδρών και γυναικών (ηλικιακό εύρος: 45 έως 79 ετών) που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας αλλά χωρίς ακτινογραφικά στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια συμμετοχή σε επίπονες σωματικές δραστηριότητες μέτριας έντασης δεν σχετίζεται με κίνδυνο ανάπτυξης ακτινογραφικής οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα που ασχολούνταν με τέτοιες δραστηριότητες είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στη συγκεκριμένη άρθρωση. Όσοι απείχαν από αυτές ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, πονούσαν περισσότερο, είχαν πιο αδύναμους τετρακέφαλους, και χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, ή έπασχαν από κατάθλιψη.

Παράγοντες κινδύνου

Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη της πάθησης θεωρείται το υπερβολικό σωματικό βάρος που μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς φλεγμονές μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις.

Επίσης, το ιστορικό τραυματισμού της άρθρωσης, ακόμα και όταν έχει θεραπευτεί χρόνια πριν, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα. Παράγοντας κινδύνου είναι και η προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, όπως π.χ. για μηνίσκο ή πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.

Γενετικοί λόγοι αλλά και ανωμαλίες των οστών ενοχοποιούνται επίσης, όπως και η γήρανση και τα χρόνια συμπτώματα στην άρθρωση» καταλήγει ο ειδικός

Πηγή: healthreport.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.