Ο εγκέφαλος ορισμένων ασθενών με COVID-19 μπορεί να γεράσει κατά 10 χρόνια

Άνθρωποι που αναρρώνουν από COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντική επίπτωση στην εγκεφαλική λειτουργία, με τα χειρότερα περιστατικά της λοίμωξης να συνδέονται με πνευματική εξασθένηση ισοδύναμη με γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια, δήλωσαν ερευνητές.

‘Ερευνα που έγινε σε 84.000 ανθρώπους και δεν δημοσιεύτηκε ακόμα σε επιστημονικό περιοδικό, ανακάλυψε ότι σε ορισμένα σοβαρά περιστατικά, η λοίμωξη από τον κορωνοϊό συνδέεται με νοητικά προβλήματα για μήνες.

Άνθρωποι που ανέρρωσαν- περιλαμβανομένων όσων δεν ανέφεραν πια συμπτώματα- εμφάνισαν σημαντικά νοητικά προβλήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αποτελέσματα 84.285 ανθρώπων που ολοκλήρωσαν την έρευνα Great British Intelligence Test. Οι νοητικές ελλείψεις ήταν σημαντικού μεγέθους, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που είχαν νοσηλευτεί.

Τα χειρότερα περιστατικά εμφάνισαν επίπτωση ισοδύναμη με κατά μέσον όρο 10 χρόνια έκπτωση της επίδοσης των ηλικιών 20  έως 70 ετών.

Επιστήμονες που δεν έλαβαν μέρος στην έρευνα, ωστόσο, δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευτούν με επιφύλαξη.

Η Joanna Wardlaw, του Edinburgh University, δήλωσε ότι η νοητική λειτουργία των συμμετεχόντων δεν ήταν γνωστή πριν την COVID-19 και τα αποτελέσματα δεν αντανακλούν τη μακροπρόθεσμη ανάρρωση- επομένως οποιαδήποτε επίπτωση μπορεί ενδεχομένως να είναι βραχυπρόθεσμη.

Ο Derek Hill, καθηγητής στο University College London, σημείωσε ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να είναι εντελώς αξιόπιστα, καθώς δεν συγκρίνουν τα σκορ πριν και μετά και αφορούσαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ανέφεραν οι ίδιοι ότι είχαν τη νόσο.

Πρόκειται για ενδιαφέρον εύρημα, αλλά όχι καταληκτικό, σχετικά με την επίδραση της COVID-19 στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο site MedRxiv.

Πηγές: MedRxiv.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.