Παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό σας

Είναι ο θρήνος ενός κοινού διαιτολόγου: “Α, ο μεταβολισμός μου είναι τόσο αργός, ποτέ δεν πρόκειται να χάσω βάρος”.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για γρήγορο ή αργό μεταβολισμό, αυτό που πραγματικά εννοούν είναι πόσες θερμίδες καίει το σώμα τους μέσα στην ημέρα. Η ιδέα είναι ότι κάποιος με αργό μεταβολισμό απλά δεν ξοδεύει την ίδια ποσότητα ενέργειας με κάποιον άλλον που έχει γρήγορο μεταβολισμό για το ίδιο έργο.

Ο μεταβολισμός είναι ένας βιολογικός όρος που αναφέρεται σε όλες τις χημικές αντιδράσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής σε έναν οργανισμό. Ο μεταβολισμός σας επιτυγχάνει με:

  • τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια.
  • τη διάσπαση των δομικών στοιχείων των τροφών και τη σύνθεση των πρωτεϊνών, των λιπιδίων, των νουκλεϊκών οξέων και μερικών υδατανθράκων.
  • την εξάλειψη του αζώτου.

Εάν ανησυχείτε για την ταχύτητα του μεταβολισμού σας, πιθανότατα εστιάζετε στο πόση ενέργεια παίρνετε από τις τροφές που τρώτε και πόσο χρησιμοποιεί το σώμα σας. Η ενεργειακή αξία ενός τροφίμου μετράται σε θερμίδες.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που απαιτείται για βασικές λειτουργίες σε κατάσταση ηρεμίας. Η ενεργειακή δαπάνη ανάπαυσης είναι η ποσότητα των θερμίδων που χρησιμοποιείτε ενώ ξεκουράζεστε ή κοιμάστε -περίπου 60-65% της συνολικής ενεργειακής σας δαπάνης. Δεν λαμβάνει υπόψη τις θερμίδες που θα χρειαστείτε για να τροφοδοτήσετε όλα τα άλλα που κάνετε -μετακίνηση (25-30%), σκέψη, ή πέψη τροφίμων (5-10%). Έτσι, οι συνολικές σας ενεργειακές δαπάνες συνδυάζουν τα δύο: την ενεργειακή σας ανάπαυση συν τις ενεργειακές σας δαπάνες για άλλες δραστηριότητες.

Οι εκτιμώμενες ημερήσιες ανάγκες πρόσληψης θερμίδων για μια ενήλικη γυναίκα 57 κιλών κυμαίνονται από 1.600 έως 2.400 θερμίδες την ημέρα. Για έναν άνδρα 70 κιλών, οι ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες μπορεί να κυμαίνονται από 2.000 έως 3.000 θερμίδες την ημέρα. Αυτό είναι περίπου 13-15 θερμίδες ανά μισό κιλό σωματικού βάρους. Αντιθέτως, τα βρέφη καίνε περίπου 50 θερμίδες μισό κιλό βάρους την ημέρα. Αυτή η απαίτηση μειώνεται συνεχώς καθώς το παιδί μεγαλώνει. Έτσι τα βρέφη έχουν τον υψηλότερο μεταβολισμό όλων. Αυτή η απαίτηση επιπλέον θερμίδων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη.

Η ταχύτητα του μεταβολισμού ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο; Αυτή η ερώτηση είναι πιο περίπλοκη από ό, τι φαίνεται αρχικά. Επίσης, ανεξάρτητα από την τρέχουσα ταχύτητα του μεταβολισμού σας, υπάρχουν πράγματα που ωθούν ή μειώνουν το μεταβολικό ρυθμό. Εάν δύο γυναίκες του ίδιου βάρους έχουν θερμιδικές ανάγκες που διαφέρουν κατά 30%, αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα της οποίας το σώμα ξοδεύει περισσότερες θερμίδες έχει ταχύτερο μεταβολισμό.

Μια κοινή και εύκολη μέθοδος είναι η χρήση προγνωστικών τύπων όπως οι Mifflin-St. Jeor ή Harris-Benedict εξισώσεις που βασίζονται στην ηλικία, το ύψος, το βάρος και το φύλο σας για να υπολογίσετε πόση ενέργεια χρειάζεται το σώμα σας για να είναι ζωντανό. Για να υπολογίσετε τις συνολικές δαπάνες ενέργειας, πρέπει επίσης να προσθέσετε τον παράγοντα δραστηριότητα.

Η έμμεση θερμιδομετρία είναι ένας τρόπος για την εκτίμηση του μεταβολικού ρυθμού. Η ενεργειακή δαπάνη υπολογίζεται μετρώντας την ποσότητα του οξυγόνου που χρησιμοποιείται και το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από τον οργανισμό. Το σώμα σας βασίζεται στο οξυγόνο για να εκτελέσει όλες τις εργασίες του μεταβολισμού. Για κάθε λίτρο οξυγόνου που χρησιμοποιείτε, καίτε περίπου 4,82 θερμίδες από γλυκογόνο ή λίπος. Η αναπνευστική έμμεση θερμιδομετρία γίνεται συνήθως στο ιατρείο, αν και μικρές, φορητές, πιο προσιτές συσκευές διατίθενται όλο και περισσότερο στην αγορά.

Παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολικό ρυθμό

Οι απαιτήσεις του μεταβολικού ποσοστού και των θερμίδων ποικίλλουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με παράγοντες όπως η γενετική, το φύλο, η ηλικία, η σύνθεση του σώματος και η ποσότητα άσκησης που κάνετε.

Η κατάσταση της υγείας και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν το μεταβολισμό. Για παράδειγμα, ένας ρυθμιστής του μεταβολισμού είναι ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. Όσο περισσότερη θυροξίνη παράγει ένας θυρεοειδής αδένας ενός ατόμου, τόσο υψηλότερος είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αυτού του ατόμου.

Ο πυρετός μπορεί επίσης να επηρεάσει το βασικό μεταβολικό ρυθμό ενός ατόμου. Μια αύξηση 0,5 βαθμών Κελσίου στην εσωτερική θερμοκρασία του σώματος αντιστοιχεί σε αύξηση του βασικού μεταβολισμού κατά περίπου 7%.

Ορισμένες καταστάσεις και παθήσεις επηρεάζουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό και μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μυών (ατροφία), παρατεταμένη πείνα, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα (υποξία), μυϊκές διαταραχές, κατάθλιψη και διαβήτη.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για το μεταβολισμό είναι η σύνθεση του σώματος. Ο μυϊκός ιστός είναι πιο μεταβολικά ενεργός από τον λιπώδη ιστό στο σώμα. Για παράδειγμα, μια υπέρβαρη γυναίκα με σωματική σύνθεση 40% σωματικού λίπους και 34 κιλά μυών θα κάψει λιγότερες θερμίδες ενώ ξεκουράζεται από μια γυναίκα με 30% σωματικού λίπους και 50 κιλά μυϊκής μάζας.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με την ηλικία γιατί μειώνεται η μυική μάζα. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, συνήθως χάνουν μυϊκή μάζα και κερδίζουν λιπώδη ιστό -που ισοδυναμεί με μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού περίπου 1% έως 2% ανά δεκαετία.

Εάν θέλετε πραγματικά να δώσετε μια ώθηση στο μεταβολισμό σας, ο ευκολότερος τρόπος είναι να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα και το επίπεδο δραστηριότητας. Αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, θα αυξήσετε επίσης τον βασικό αριθμό θερμίδων που απαιτούνται για τη διατήρηση αυτών των μυών. Αντί να διαμαρτύρεστε για αργό μεταβολισμό, μπορείτε να προσπαθήσετε να τον ανεβάσετε ώστε να είναι τουλάχιστον λίγο πιο γρήγορος.

Πηγή: healthyliving.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.