Πολλαπλή σκλήρυνση: Η γνώση 2 γλωσσών συμβάλλει στην προστασία από τη νοητική εξασθένηση

Οι δίγλωσσοι μπορεί ενδεχομένως να ωφελούνται από προστασία έναντι της νοητικής εξασθένησης στην πολλαπλή σκλήρυνση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, στο Linguistic Approaches to Bilingualism, ανακάλυψε ότι ασθενείς που μιλούσαν 2 γλώσσες είχαν παρόμοιο σκορ με αυτό υγιών συμμετεχόντων, ενώ ασθενείς που μιλούσαν άνετα μια γλώσσα είχαν χειρότερη από αυτή στην ομάδα ελέγχου που μιλούσαν μια γλώσσα.

Ο Dr. Fraibet Aveledo, του University of Reading δήλωσε ότι είναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε την ιδέα ότι οι δίγλωσσοι έχουν πλεονέκτημα όσον αφορά νευροεκφυλιστικές νόσους.

Η έρευνα συνέκρινε 4 ομάδες ανθρώπων με πολλαπλή σλκήρυνση, σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, και αποκάλυψε σημαντική νοητική ώθηση για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που μιλούν πολλές γλώσσες έναντι αυτών που μιλούν μια.

Οι εξετάσεις μελέτησαν τα επίπεδα νοητικής παρακολούθησης σε σχέση με την προσοχή και την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και η ομάδα είδε ότι ασθενείς που μιλούσαν 2 γλώσσες και οι ομάδες ελέγχου που δεν είχαν τη νόσο είχαν σκορ της νόσου παρόμοια στις εξετάσεις, ενώ υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ ανθρώπων που μιλούσαν μια γλώσσα και της ομάδας ελέγχου τους.

Ο Δr. Χρήστος Πλιάτσικας του University of Reading, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα οφέλη του να μιλά κάποιος 2 γλώσσες περιλαμβάνουν την προληπτική επίδραση έναντι της νοητικής εξασθένησης στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.