Πολύ λιγότερες πιθανότητες Covid-19 σε όποιον κρατά τις αποστάσεις

Η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως και η επίσκεψη σε τόπους λατρείας σχετίζονται με σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ενώ η  κοινωνική αποστασιοποίηση από τέτοιου είδους επαφές και εκδηλώσεις μειώνει αυτή την πιθανότητα, αναφέρει μελέτη ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα τυχαίο δείγμα 1.000 ατόμων στην πολιτεία του Μέριλαντ, και ρώτησαν τους συμμετέχοντες για τις πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης που ακολουθούν, τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς που κάνουν και το ιστορικό των μολύνσεων που εμφάνισαν από τον SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ανέφεραν συχνή χρήση δημόσιων συγκοινωνιών είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές πιθανότητες να αναφέρουν ιστορικό  λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, ενώ όσοι ανέφεραν ότι τηρούν κοινωνικές αποστάσεις εμφάνισαν μόλις 10% πιθανότητα ενδεχόμενης μόλυνσης.

“Τα ευρήματά μας, υποστηρίζουν την ιδέα ότι αν βγαίνετε έξω, θα πρέπει να ακολουθείτε κοινωνικές αποστάσεις στο μέτρο του δυνατού, διότι αυτές φαίνεται να σχετίζονται στενά με χαμηλότερες πιθανότητες μόλυνσης”, λέει ο  συγγραφέας της μελέτης Sunil Solomon, MBBS, PhD, MPH, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Bloomberg και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Johns Hopkins School Medicine.

Σημειώνεται ότι τα 1.030 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ζούσαν στο Μέριλαντ, το οποίο έχει καταγράψει περισσότερες από 113.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις SARS-CoV-2 και σχεδόν 3.700 επιβεβαιωμένους θανάτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Μέριλαντ.

Οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες σχετικά με τα πρόσφατα ταξίδια τους , τη χρήση μάσκας, τις κοινωνικές αποστάσεις, καθώς και από το εάν είχαν μολυνθεί πρόσφατα ή και καθόλου από τον SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 55 (5,3%) από τους 1.030 συμμετέχοντες  είχαν διαγνωστεί θετικοί ως προς τη λοίμωξη SARS-CoV-2, ενώ 18 άτομα (1,7%) ανέφεραν ότι ήταν θετικοί δύο εβδομάδες πριν από την έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν κατά την εξέταση όλων των μεταβλητών που μπορούσαν να αξιολογήσουν, ότι το να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε δημόσιους χώρους συνδέεται έντονα με ιστορικό λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Για παράδειγμα, ένα ιστορικό μόλυνσης ήταν περίπου 4,3 φορές πιο συχνό μεταξύ των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει τη δημόσια συγκοινωνία περισσότερες από τρεις φορές τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ δημόσια συγκοινωνία για την περίοδο των δύο εβδομάδων που διήρκεσε η έρευνα.

Ένα ιστορικό μόλυνσης ήταν επίσης 16 φορές πιο συχνό μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι είχαν επισκεφτεί έναν τόπο λατρείας τρεις ή περισσότερες φορές τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν επισκέφτηκαν κανένα τόπο λατρείας κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Tα δεδομένα έδειξαν μεγαλύτερη υιοθέτηση των πρακτικών κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ ορισμένων ομάδων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε σοβαρές ασθένειες. Για παράδειγμα, το 81 τοις εκατό των ατόμων άνω των 65 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι κρατούν πάντα κοινωνικές αποστάσεις σε υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ το ίδιο πράττει μόνο το 58 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας 18-24 ετών.

Τα αποτελέσματα συνάδουν με το γενικό μήνυμα της δημόσιας υγείας, ότι δηλαδή η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο περιορισμός των ταξιδιών είναι δυνατόν να μειώνουν τη μετάδοση SARS-CoV-2.

Πηγές: worldpharmanews.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

180 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 5 ακόμη θάνατοι180 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό – 5 ακόμη θάνατοι

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ 45 ασθενείς με CoViD-19 έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του μήνα…. Περισσότερα »

Σε ποιους Δήμους της Αττικής θα εφαρμοστούν μέτρα για τον κορωνοϊόΣε ποιους Δήμους της Αττικής θα εφαρμοστούν μέτρα για τον κορωνοϊό

Δεν αναμένεται lockdown, όπως αναφέρουν πηγές από την Πολιτική Προστασία, ενώ πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων στο Λεκανοπέδιο…. Περισσότερα »

Εμπιστοσύνη στα εμβόλια στην Ευρώπη και αλλού...Εμπιστοσύνη στα εμβόλια στην Ευρώπη και αλλού…

Τι συμβαίνει στη Γηραιά Ήπειρο και σε ποιες χώρες ο εμβολιασμός θεωρείται…αμαρτία!… Περισσότερα »

Η λευχαιµία στα παιδιά σήµεραΗ λευχαιµία στα παιδιά σήµερα

Τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιµία πρέπει να αντιµετωπίζονται από εξειδικευµένη θεραπευτική οµάδα…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Πηγή: iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.