Προτάσεις για σκληρό lockdown διάρκειας 2 έως 3 εβδομάδων

Την εκτίμηση ότι εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρο lockdown για 2 – 3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας, ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο μετά εξέφρασε στον Σκάι ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ την δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.

Σημείωσε πως στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει τέτοια “σενάρια” με συνεχές lockdown, το οποίο έχει δείξει ότι θα είχαμε καλά αποτελέσματα με διψήφια νούμερα στα κρούσματα.

Και οι δύο συμφώνησαν πως είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης το αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. 

“Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης, για να σημειώσει: “Τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες και πρέπει, επομένως, να αποφασίσουμε να τα ανοίξουμε”.

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα, σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ εκτιμά πως δεν θα τη δούμε. 

Σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις (του κλεισίματος, ανοίγματος) θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν 2 επιλογές: “Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική και πως είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες όλες οι χώρες που το αντιμετωπίζουν”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το άνοιγμα – κλείσιμο θα συνεχίζει να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. 

Εμβόλια

Αναφορικά με τα εμβόλια, είπε ότι περιμένουμε μια αδειοδότηση από την Moderna που θα βάλεις κάποιες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιμένουμε και της Astrazeneca που έχει μεγαλη παραγγελία και σχετικά νωρίς.

Σχετικά με το νέο στελεχος του ιου είπε ότι οι ανακοινώσεις των εταιρειών είναι προσεχτικές σχετικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια. “Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει, αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και ότι αυτό είναι δύσκολο να ελεγχτεί εργαστηριακά, θα πρέπει να ελεγχτεί πληθυσμιακά”.

Εξέφρασε πως δεν έχει πεισθεί ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι αυξημένη: “Δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι τόσο μεγάλη που θα μας δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά, επειδή υπάρχει δυναμική, φαίνεται πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η μετάδοση και πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε συνολικά”.

Αυστηρότερο

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως ήταν σωστή κίνηση  το αυστηρότερο lockdown, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλής πορείας που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών, ενώ σημείωσε ότι είχε ήδη άρχισε να φαίνεται αυτή η επιβράδυνση στα μοντέλα του ΑΠΘ, ειδικά στις περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

“Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ίδιος επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11, με δεδομένο ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία: “Ο συνδυασμός λιανεμπορίου – click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Φεβρουαρίου”.

Ο κ. Σαρηγιάννης συμφωνεί με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου. 

Πηγές: Σκάι

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Πηγή: iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.