Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού και στη Γερμανία

Στη Γερμανία, τα νέα κρoύσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν απότομα σε πάνω από 11.200, φτάνοντας σε επίπεδα – ρεκόρ. “Συνολικά, η κατάσταση έχει γίνει πολύ σοβαρή”, δήλωσε ο Lothar Wieler, πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch  (RKI) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

“Ωστόσο, έχουμε την ευκαιρία να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.” Για να γίνει αυτό,όμως πρέπει όλοι να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. “Ωστόσο, πρέπει να αναμένουμε ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα στη Γερμανία”, είπε χαρακτηριστικά.

“Η δύσκολη πορεία θα συνεχιστεί”

“Το ποσοστό επιμόλυνσης αυξάνεται ήδη απότομα σε πολλές περιοχές της χώρας. Μέχρι στιγμής, βλέπουμε πολλά ήπια συμπτώματα στον νέο πληθυσμό” δήλωσε ο Wieler.

“Ωστόσο, το ποσοστό των λοιμώξεων σε ηλικίες άνω των 60 ετών αυξάνεται και πάλι. Επομένως μπορούμε να υποθέσουμε ότι η δύσκολη πορεία θα συνεχιστεί και πάλι αλλά και ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί.”

“Υπάρχουν πολλές λοιμώξεις, ειδικά σε ιδιωτικούς χώρους. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνά στο ιδιωτικό τους περιβάλλον, για παράδειγμα σε γιορτές, και μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους”, ανέφερε ο προιστάμενος του Ινστιτούτου. 

“Τα νοικοκυριά και οι συγκεντρώσεις με περισσότερα από 10 άτομα είναι τα μέρη όπου διαπιστώνονται οι περισσότερες επιμολύνσεις. Τα τρέχοντα μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η συνεχιζόμενη απαγόρευση σημαντικών γεγονότων, έχουν ήδη προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.”

“Επειδή όμως πολλοί άνθρωποι συναντιούνται για να γνωριστούν μεταξύ τους, η αλληλεπίδραση είναι υψηλότερη – και έτσι ο κίνδυνος επιμόλυνσης αυξάνεται κατακόρυφα.”

“Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε στρατηγική”, τόνισε ο διευθυντής του RKI. “Ο περιορισμός σημαίνει πρόληψη και αποτροπή νέων κρουσμάτων. Προστασία σημαίνει προστασία κυρίως των ευπαθών ομάδων. Και ο μετριασμός σημαίνει μετριασμός της πανδημίας”, δήλωσε ο Wieler, υπογραμμίζοντας ότι  “και τα τρία στοιχεία αλληλοσυνδέονται και αποτελούν επιτυχημένους πυλώνες στην καταπολέμηση της πανδημίας.”

Ερωτηθείς αν ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτόν της προηγούμενης άνοιξης, ο Wieler απάντησε: “Φυσικά δοκιμαζόμαστε περισσότερο σήμερα από ό, τι την άνοιξη. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό αυτών που έδειξαν θετική εξέλιξη αυξάνεται συνεχώς.”

Ο επικεφαλής του RKI εξήγησε ότι οι θάνατοι την άνοιξη ήταν υψηλότεροι από ό, τι τώρα το φθινόπωρο, λέγοντας μάλιστα ότι στην αρχή της πανδημίας, η Γερμανία σε κάποιο βαθμό εξεπλάγη από την ταχύτητα της εξάπλωσης.

Θετικός στον κορωνοϊό ο υπουργός Υγείας

Την ίδια στιγμή χθες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας, Jens Spahn (CDU), εμφανίστηκε θετικός στον ιό SARS-CoV2.

Ο υπουργός μπήκε αμέσως σε οικιακή απομόνωση, και μέχρι χθες είχε αναπτύξει μόνο συμπτώματα κρυολογήματος. Το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο πάντως δεν χρειάστηκε να μπει σε καραντίνα. 

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και απόστασης, οι οποίοι αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι η καραντίνα άλλων ή ακόμη και όλων των συμμετεχόντων δεν θα είναι απαραίτητη, ακόμη και στην περίπτωση ενός ατόμου που διαγνωστεί θετικό στον κορωνοιό.

Περικοπές θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με την εξέλιξη των κρουσμάτων στην χώρα, περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας διατρέχουν κίνδυνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Αυτό είναι το πόρισμα μελέτης της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Το 16% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων για φέτος, προκειμένου να μειώσουν τα κόστη.

Συνολικά, ο αριθμός των απασχολούμενων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 3,3%, σύμφωνα με τα στοιιχεία της μελέτης. “Αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 1,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.”

Τον περασμένο χρόνο  σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, αύξησαν τις πωλήσεις τους και τον αριθμό των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την KfW, ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε τα 32,3 εκατομμύρια. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η KfW θεωρεί και καταμετρά ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκείνες που έχουν ετήσιο τζίρο έως 500 εκατομμύρια ευρώ. 

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.