Στην Γερμανία αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα εμβόλια

Το 2019, πολλοί Γερμανοί εμπιστεύονταν την ασφάλεια και την επίδραση των εμβολίων. Σε κάποια κρατίδια εκφράστηκε πάραυτα σκεπτικισμός απέναντι στον εμβολιασμό. Αυτό δείχνει μελέτη σχετικά με την αποδοχή του εμβολιασμού που δημοσιεύθηκε τώρα στο ”Lancet”

Η εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια στην Γερμανία μεγάλωσε σύμφωνα με την μελέτη το χρονικό διάστημα 2015 – 2019. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία, 69%  των Γερμανών θεωρούσαν τον εμβολιασμό σημαντική υπόθεση. Το 2015, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 66%. Επιπλέον 59% των ερωτηθέντων το 2019 θεωρούσαν τα εμβόλια αποτελεσματικά έναντι 53% το 2015. Κάτι περισσότερο από τους μισούς δήλωναν ότι οι εμβολιασμοί είναι ασφαλείς ενώ το 2015 το ποσοστό έφτανε σχεδόν το 43%.

Για την μελέτη, την οποία παρουσίασε στο “Lancet” η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του London School of Hygiene & Tropical Medicine, αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από 149 χώρες. Τα στοιχεία προέρχονταν από 290 ερωτηματολόγια και αφορούσαν 284.000 ανθρώπους, τα οποία διενεργήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2019. Επρόκειτο για την κρίση γύρω από την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την σημασία των εμβολίων.  

Συνολικά η εμπιστοσύνη στα εμβόλια στην Ευρώπη είναι μικρότερη από άλλες περιοχές, όμως αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη Γαλλία για παράδειγμα, όπου το 2015 μόλις 9% των ερωτηθέντων πίστευαν στην ασφάλεια των εμβολίων, το 2019 το ποσοστό αυτό έφτασε το 30%. Σε πολλές χώρες, αναφέρουν οι επιστήμονες, η εμπιστοσύνη στην σημασία και την ασφάλεια των εμβολίων ελαττώθηκε. Αιτία για αυτό θεωρείται η παραπληροφόρηση.

Στην ισχυρά μουσουλμανική Ινδονησία οι μουσουλμάνοι πνευματικοί διακύρηξαν ως αμαρτία τnν χορήγηση εμβολίου κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και της ερυθράς.

Εκεί η εμπσιτοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων έπεσε το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2019 από σχεδόν 64% ατο 50%. Επίσης η σημαντικότητα και αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώθηκε.

Στις Φιλιππίνες, υποχώρησε μαζικά η εμπιστοσύνη στα εμβόλια το χρονικό διάστημα 2015 – 2019 όταν διαπιστώθηκε πρόβλημα σε εμβόλιο που χορηγήθηκε σε χιλιάδες παιδιά.

Σε σχόλιό τους, πάντως, οι Daniel Salmon και Matthew Dudley του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τονίζουν ότι τέτοια γεγονότα είναι σπάνια, ισχυριζόμενοι παράλληλα ότι οι ενδοιασμοί σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων δεν επιβαβαιώνονται επιστημονικά.  

Πηγές: “Lancet”

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.