Τι επιπτώσεις έχει το αλκοόλ στα προβιοτικά;

Πολλές φορές δίνεται η συμβουλή να μην καταναλώνετε αλκοόλ μαζί με τη λήψη φαρμάκων και το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα προβιοτικά.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βοηθούν στην εκτέλεση βασικών εργασιών στο έντερο. Υποστηρίζουν πολλές κρίσιμες διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της υγιούς πέψης, της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και της ανοσολογικής λειτουργίας. Αυτά τα βακτήρια είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία και στο όξινο περιβάλλον στο στομάχι. Αυτό γεννά το ερώτημα: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση αλκοόλ τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο και ποιες είναι οι επιπτώσεις στα προβιοτικά;

Το αλκοόλ είναι αρκετά τοξικό για τον οργανισμό. Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το κυκλοφορικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το συκώτι -το σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων του σώματος- πρέπει να κάνει υπερωρίες για να καθαρίσει τις τοξίνες από το αλκοόλ. Αυτός είναι ο λόγος που η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με βλάβες στο ήπαρ.

Το αλκοόλ, ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να κατακλύσει το γαστρεντερικό σωλήνα και να σκοτώσει πολλά από τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στα έντερα. Το σώμα μας χρειάζεται αυτά τα βακτηρίδια, καθώς υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και πολλές κρίσιμες διαδικασίες. Όταν η ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο μειώνεται, αυτό αφήνει περιθώρια για την άνθηση των κακών βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη των παθογόνων. Αυτό ονομάζεται  δυσβίωση. Εάν δεν επιλυθεί, η δυσβίωση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εντέρου.

Λόγω της φλεγμονής μπορεί να προκύψει το λεγόμενο “διαρρέον έντερο”. Τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια και οι χημικές ουσίες της τροφής μπορούν τώρα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη ενός φαύλου κύκλου, ενός υπερβολικά ενεργού ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονής σε όλο το σώμα. Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι η δυσβίωση έχει συσχετιστεί με αρκετές χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η κατάθλιψη και οι διαταραχές της διάθεσης.

Μπορείτε να πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε προβιοτικά; Η απάντηση είναι ότι διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα ή το προβιοτικό σας συμπλήρωμα επειδή το αλκοόλ σκοτώνει τα καλά βακτήρια. Η ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε έχει επίσης αντίκτυπο στα προβιοτικά σας. Ένα αλκοολούχο ποτό εδώ και εκεί δεν θα σας βλάψει, αλλά η κατανάλωση πολλών ποτηριών αλκοόλ κάθε βράδυ έχει πιο βαθιά αποτελέσματα στη χλωρίδα του εντέρου σας, στο συκώτι και στη γενική σας ευημερία.

Καλύτερα να παίρνετε τα προβιοτικά όσο το δυνατόν σε διαφορετική ώρα από την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή η απόσταση επιτρέπει στα προβιοτικά βακτήρια να φτάσουν στο έντερό σας και να αναπαραχθούν εκεί. Εάν τα προβιοτικά συναντήσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στο στομάχι και στα έντερα, μπορεί να μην επιβιώσουν. 

Πηγή: healthyliving.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.