Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προστατεύει από την κατάθλιψη

Μια φλεγμονώδης αυτοάνοση απόκριση εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος παρόμοια με εκείνη που συνδέεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η πολλαπλή σκλήρυνση έχει επίσης βρεθεί στο νωτιαίο υγρό υγιών ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Yale.

Η μελέτη συνέκρινε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο υγρό της σπονδυλικής στήλης σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) και σε υγιή άτομα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Immunology, και υποδηλώνει ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο διαφορετικό από το να προστατεύουν από μικροβιακούς εισβολείς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι προστατεύουν την ψυχική μας υγεία.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν μια αναδυόμενη θεωρία ότι οι γάμμα ιντερφερόνες, ένας τύπος ανοσοκυττάρων που βοηθά στην πρόκληση και διαμόρφωση μιας ποικιλίας αποκρίσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης σε υγιείς ανθρώπους.

“Ήμασταν έκπληκτοι που το φυσιολογικό νωτιαίο υγρό είχε τόσο ενδιαφέρον”, δήλωσε ο David Hafler, καθηγητής ανοσολογίας.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο αποκλεισμός των γάμμα ιντερφερόνων και των Τ κυττάρων -οι γάμμα ιντερφερόνες βοηθούν να παραχθούν τα Τ κύτταρα- μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη στα ποντίκια. Ο Hafler σημειώνει ότι η κατάθλιψη είναι επίσης μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι έλαβαν διαφορετικό τύπο ιντερφερόνης.

Χρησιμοποιώντας μια ισχυρή νέα τεχνολογία που επιτρέπει τη λεπτομερή εξέταση μεμονωμένων κυττάρων, οι ερευνητές δείχνουν ότι ενώ τα χαρακτηριστικά των Τ κυττάρων στο νωτιαίο υγρό των υγιών ανθρώπων έχουν ομοιότητες με εκείνα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, δεν έχουν την ικανότητα να αντιγράφουν και να προκαλούν την καταστροφική φλεγμονώδη ανταπόκριση που παρατηρείται σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Στην ουσία, το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου όλων των ανθρώπων είναι έτοιμο να κάνει μια φλεγμονώδη απόκριση και μπορεί να έχει άλλη λειτουργία από την άμυνα κατά των παθογόνων, είπε ο Hafler.

“Αυτά τα Τ κύτταρα εξυπηρετούν έναν άλλο σκοπό και υποθέτουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας”, είπε.

Ο Hafler τόνισε ότι το εργαστήριό του και οι συνάδελφοί του στο Yale σχεδιάζουν να διερευνήσουν το πώς οι αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεάσουν ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Πηγή: healthyliving.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.