Το μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα μπορεί να έχει αιτία το εμφύτευμα στήθους

Οι γυναίκες που κάνουν επεμβάσεις αυξητικής στήθους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίζουν μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα, ανέφερε ο ο καθηγητή Αιματολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ευάγγελος Τέρπος σε εκδήλωσε που έγινε εν όψει του 30ο Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου.

Στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί τρεις γυναίκες με την εν λόγω μορφή νεοπλασίας και μάλιστα μία ασθενής θα ανοίξει τη διεπιστημονική συνεδρία που θα λάβει χώρα στο 30ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο (7-10 Νοεμβρίου) με τη συμμετοχή παθολογοανατόμων, αιματολόγων και πλαστικών χειρουργών όπου θα συζητηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία η διάγνωση και θεραπεία αυτής της νεοπλασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τέρπο, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες του κινδύνου αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος όταν αποφασίσουν να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους. “Ακόμη και αν υπάρχει χαμηλός κίνδυνος να παρουσιάσουν λέμφωμα θα πρέπει να το γνωρίζουν”, ανέφερε ο κ. Τέρπος. Πρόσθεσε, δε, πως ο μέσος χρόνος εμφάνισης λεμφώματος μετά την επέμβαση είναι 10 με 15 χρόνια.

Σχετικά με τα νεότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αυξητική στήθους και θεωρείται ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματά τους, είπε ο κ. Τέρπος, άλλωστε και τα παλιότερα θεωρούνταν κάποτε πως είναι αδύνατο να αποτελέσουν αιτία καρκίνου.

Οι νεότερες εξελίξεις στην αιματολογία

«Εντυπωσιακές» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην αιματολογία, τόσο σε κλινικό όσο και ερευνητικό επίπεδο, οι οποίες θα συζητηθούν στο 30ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, αλλά και στα υπόλοιπα νοσήματα του αίματος, όπως η αιμορροφιλία και οι αιμοσφαιρινοπάθειες.

Έλεγχος στη συνταγογράφηση

Η συνταγογράφηση στα ογκολογικά φάρμακα είναι πιο «άνετη» στην Ελλάδα, σε σχέση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου αποτελεσματικής συνταγογράφησης, ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Αθανάσιος Δημόπουλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «κόφτης» όταν συνταγογραφείται κάτι εκτός ενδείξεων.

Έλεγχο στη συνταγογράφηση ζήτησε και η γραμματέας της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Μαρία Παγώνη, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε λογικοί στη συνταγογράφηση και να προσφέρεται η θεραπεία σε αυτόν που τη χρειάζεται».

Πηγή: healthyliving.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.