Υποστήριξη 150 εκ.ευρώ σε 18 κράτη – μέλη για τη μεταφορά αναγκαίων ιατρικών ειδών

Η ΕΕ παρέχει οικονομική στήριξη σε 18 κράτη – μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μεταφορά αναγκαίων ιατρικών ειδών στην Ευρώπη με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI). Η στήριξη αποτελεί μέρος του ευρύτερου ESI που ενεργοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2020 και έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση των προσπαθειών των κρατών μελών της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

ESI και αλληλεγγύη

Το ESI βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και συγκεντρώνει τις προσπάθειες και τους πόρους για την ταχεία αντιμετώπιση των κοινών στρατηγικών αναγκών. Πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό μέσο για τη στήριξη των υφιστάμενων εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων αντίδρασης με σκοπό την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης έκτακτης κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Το ESI έδωσε στην ΕΕ τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει αποστολές φορτίων από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού ζωτικής σημασίας.

Για παράδειγμα, στήριξε τη μεταφορά κοινής αποστολής αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας άνω των 1 000 τόνων στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Με βάση αυτό το μέσο, η ΕΕ χρηματοδότησε επίσης τη μεταφορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας άνω των 1 000 τόνων που αγοράστηκε από τον έκτακτο επίτροπο της Ιταλίας για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού, καθώς και προστατευτικά γυαλιά, ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, μασκών και προστατευτικών ενδυμάτων άνω των 400 τόνων στη Λιθουανία, αεροπορικώς και σιδηροδρομικώς.

Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά εξοπλισμού, ιατρικού προσωπικού και ασθενών

Αυτή η χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος των 220 εκατ. EUR που διατέθηκαν τον Απρίλιο του 2020 για τη στήριξη:

  • της μεταφοράς ιατρικών ειδών εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαία, με τη χρηματοδότηση της μεταφοράς του φορτίου με τα είδη βασικής υλικής συνδρομής και ανακούφισης σε κράτη μέλη της ΕΕ·
  • της μεταφοράς ασθενών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ ή από τα κράτη μέλη προς γειτονικές χώρες, σε περιπτώσεις στις οποίες οι υπηρεσίες υγείας κινδυνεύουν να μην αντεπεξέλθουν· και
  • τη μεταφορά ιατρικού προσωπικού και κινητών ιατρικών ομάδων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και προς την ΕΕ από άλλες χώρες.

Το ESI αποτελεί μέρος της ευρύτερης βοήθειας της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει και άλλα μέσα, όπως ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του rescEU, οι διαδικασίες κοινής προμήθειας και η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, καθώς και οι εθνικές προσπάθειες των κρατών μελών.

Η στήριξη αποτελεί μέρος του ευρύτερου ESI που ενεργοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2020 και έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση των προσπαθειών των κρατών μελών της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Προϋπολογισμός 2,7 δις. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης είναι 2,7 δισ. ευρώ. Σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται σε ανάγκες με στρατηγικό, συντονισμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως χρηματοδοτικό σκέλος του “Κοινού ευρωπαϊκού χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης του κορονοϊού”, συμβάλλει στον μετριασμό των άμεσων συνεπειών της πανδημίας και στην πρόβλεψη των αναγκών που σχετίζονται με την έξοδο και την ανάκαμψη.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Κορωνοϊός: Οι αποφάσεις για την ΑττικήΚορωνοϊός: Οι αποφάσεις για την Αττική

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, τηλε-εργασία σε ποσοστό 40%, προσέλευση και αποχώρηση εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα σε διαφορετικά κύματα…. Περισσότερα »

Ο καφές φέρεται να επιβραδύνει τον καρκίνο στο παχύ έντεροΟ καφές φέρεται να επιβραδύνει τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Από τους 1.200 ασθενείς στην έρευνα, όσοι έπιναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια καφέ σε καθημερινή βάση είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε διάστημα … Περισσότερα »

Εικόνα lockdown, με 71 διασωληνώσεις και 339 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊόΕικόνα lockdown, με 71 διασωληνώσεις και 339 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό

Οι 40 είναι εισαγόμενες, οι 164 αφορούν την Αττική και οι 12 τη Θεσσαλονίκη…. Περισσότερα »

Πώς να διώξω τα κιλά της καραντίνας;Πώς να διώξω τα κιλά της καραντίνας;

Πώς θα βρούμε την ισορροπία μας σε επίπεδο διατροφής και σωματικής δραστηριότητας…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.