Υπ. Υγείας για ΓεΣΥ: Την 1η Ιουνίου 2019 ξεκινούμε με την εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής

Λιλλήκας: Αναμένουμε από τον ΟΑΥ ότι θα προβεί σε ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών και των ασθενών

Συνάντηση για ανασκόπηση της πορείας εφαρμογής του ΓεΣΥ είχαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση: 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συζήτηση, που επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στο ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λιλλήκα για τη συνάντηση, κατά την οποία ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το ΓεΣΥ και τις εξελίξεις. Μου μετέφερε τις σκέψεις, τις ανησυχίες του, όπως επίσης και κάποιες εισηγήσεις για δράσεις που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε τους επόμενους μήνες, που έχουν σχέση με την εφαρμογή και υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας», είπε ο κ. Υπουργός.

Τόνισε, ακόμη, πως «η δέσμευσή μας σαν Κυβέρνηση είναι ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί χωρίς να αλλοιωθεί η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή. Την 1η Ιουνίου 2019 ξεκινούμε με την εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής».

Μιλώντας με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για τη συνάντηση, κατά την οποία εκφράστηκαν τόσο οι ανησυχίες όσο και η βούληση του κόμματος του για εφαρμογή του ΓεΣΥ, «καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για το πώς θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, να εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ, προσφέροντας ένα διευρυμένο αριθμό συμμετοχής ιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά παράλληλα ενισχύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα κρατικά νοσηλευτήρια, με τις νέες υποδομές που προγραμματίζονται, με τη νέα στελέχωση, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών προς τους ιδιώτες ιατρούς που θέλουν να αξιοποιήσουν τις υποδομές των κρατικών νοσηλευτηρίων, δεδομένου ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα λειτουργούν πλέον υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, έτσι ώστε να δοθεί δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ιδιαίτερα νεαρών γιατρών να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Δεν υποτιμούμε αυτούς που δεν πίστεψαν ποτέ στο μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ. Δεν υποτιμούμε αυτούς που θίγονται τα ιδιωτικά τους ή τα οικονομικά τους συμφέροντα. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχει κάποιος γιατρός στο ΓεΣΥ. Θεωρούμε όμως ότι είναι απαράδεκτο να υποσκάπτεται το ΓεΣΥ προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ο κάθε γιατρός έχει δικαίωμα να μείνει εκτός του ΓεΣΥ, αλλά έχει ταυτόχρονα υποχρέωση να ενημερώνει σωστά τους Κύπριους πολίτες και τους ασθενείς.

Αναμένουμε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ότι το ταχύτερο δυνατό θα προβεί σε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών και των ασθενών, για να μάθουν ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον και ποιο είναι το πραγματικό ΓεΣΥ και τι να αναμένουν από το ΓεΣΥ. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και αυτό στην ουσία οδηγεί στην υπόσκαψη μέσα από τη λεγόμενη αναστολή εφαρμογής του ΓεΣΥ. Η όποια αναστολή οδηγεί σε κατάργηση του ΓεΣΥ. Για αυτό, θα καλέσω ακόμα μια φορά τους ιδιώτες ιατρούς να μην εμπιστεύονται στον βαθμό που σήμερα εμπιστεύονται την ηγεσία του ΠΙΣ, να φροντίσουν οι ίδιοι να ενημερωθούν και να κρίνουν από μόνοι τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όπως έχει σχεδιαστεί το ΓεΣΥ, στη μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων ιδιωτών γιατρών θα τους προσφέρει μεγαλύτερα εισοδήματα και ταυτόχρονα καλύτερες υπηρεσίες στους Κύπριους ασθενείς».

Στη συνέχεια, κληθείς να πει εάν μπορεί να τεκμηριώσει προηγούμενες δηλώσεις του στις οποίες άφηνε αιχμές για υπόσκαψη του ΓεΣΥ από Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε: «Αναφέρομαι στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο και στις δημόσιες τοποθετήσεις. Ο κ. Σιζόπουλος δεν είχε πει στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι αναγκάστηκε να ψηφίσει τα νομοσχέδια γιατί αλλιώς θα θεωρείτο ότι δεν υποστήριζε το ΓεΣΥ; Μόνος του το είπε. Κατά συνέπεια, ουδέποτε πίστεψε στο ΓεΣΥ. Όταν κάποιοι άλλοι λένε ότι για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν όλοι οι γιατροί, δεν είναι σαν να δίνεις βέτο στους γιατρούς που δεν θέλουν, ή στην ηγεσία του ΠΙΣ που δεν θέλει το μονοασφαλιστικό, για να μην εφαρμοστεί το ΓεΣΥ; Αυτή κατά την άποψή μου δεν είναι στήριξη του ΓεΣΥ, είναι υπόσκαψη του ΓεΣΥ. Όταν λένε κάποιοι να ανασταλεί, απειλώντας ή εκβιάζοντας έμμεσα τους Κύπριους πολίτες ότι θα συνεισφέρουμε στο ΓεΣΥ αλλά δεν θα έχουμε άμεσα οφέλη, για αυτό να αναβληθεί, τι σημαίνει να αναβληθεί; Όταν κάποιοι πολιτικοί Αρχηγοί επαναφέρουν ζητήματα που τα συζητά αυτή η πολιτεία για 30 χρόνια ή προβαίνουν σε ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις, αμφισβητώντας μελέτες για τις οποίες ξοδέψαμε σχεδόν 40 εκ. ευρώ στους πιο αξιόλογους εμπειρογνώμονες του κόσμου, είναι στήριξη ή είναι υπόσκαψη του ΓεΣΥ;

Εγώ θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Υγείας παραμένουν σταθεροί και προσηλωμένοι στην υλοποίηση του ΓεΣΥ. Και ως Συμμαχία Πολιτών, όπως είπαμε πολλές φορές και το επαναλαμβάνω, δεν λειτουργούμε ως αντιπολιτευτικό κόμμα σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Για μας το ΓεΣΥ είναι ένα εθνικό ζήτημα και θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση με όλες μας τις δυνάμεις και με προτάσεις στη Βουλή για τροποποίηση των υφιστάμενων νομοθεσιών, γιατί είναι υποχρέωσή μας να απεγκλωβίσουμε τους ασθενείς από ένα σαθρό σύστημα υγείας που ταλαιπωρεί τον κόσμο για δεκαετίες».

Πηγή: ygeia-news.com


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.