Υπ. Υγείας για την εποχιακή γρίπη: Η κατάσταση άνκαι απαιτεί εγρήγορση, εντούτοις δεν εμπνέει πανικό

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας για την εποχιακή γρίπη στην Κύπρο:

«Μετά από την ενημέρωση που έτυχε σήμερα η Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την κατάσταση της εποχιακής γρίπης στην Κύπρο, η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας θα ήθελε να αναφερθεί στα ακόλουθα:

Η δραστηριότητα της γρίπης αυξήθηκε σημαντικά από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αν και την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην δραστηριότητά της.

Η έξαρση της εποχιακής γρίπης στην Κύπρο έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα 40 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τα εφτά κατέληξαν.

Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ήδη έχουν ενεργοποιήσει περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης με βάση το υπάρχον Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση εξάρσεων της εποχιακής γρίπης.

Η κατάσταση αν και απαιτεί εγρήγορση, εντούτοις δεν εμπνέει πανικό, δεδομένου ότι δεν σημαίνει ότι όποιος νοσήσει με γρίπη θα καταλήξει σαν σοβαρό περιστατικό στο νοσοκομείο. Είναι γεγονός ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών γρίπης. Η γρίπη προσβάλλει χιλιάδες ασθενείς αυτή την εποχή και η τεράστια πλειοψηφία περνάει μια σχετικά ήπια νόσο στο σπίτι με οδηγίες για αντιπυρετικά, άφθονα υγρά και ανάπαυση.

Άτομα με συμπτώματα, όπως είναι ο παρατεταμένος υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η σύγχυση, η υπνηλία, ο σοβαρός πονοκέφαλος και η εξάντληση, πρέπει να επισκέπτονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους.

Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη γιατί είναι η μόνη που μπορεί να ανακόψει το κύμα της εποχιακής γρίπης αποτελεσματικά.

 

Το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα 65 ετών και πάνω, άτομα με χρόνια νοσήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και έγκυες γυναίκες, στις οποίες δίνεται προτεραιότητα στα Κέντρα Εμβολιασμού. Διευκρινίζεται πως σε ό,τι αφορά στη μείωση στο απόθεμα των εμβολίων κατά της γρίπης, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προβεί σε ενέργειες εξασφάλισης επιπλέον ποσοτήτων, που αναμένεται να παραληφθεί εντός των επόμενων ημερών.

Περαιτέρω μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται είναι:

  1.  Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε,
  2.  Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένουμε τα χέρια μας,
  3. Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας,
  4. Δεν καπνίζουμε, και
  5. Όταν το παιδί μας ασθενεί δεν το στέλνουμε στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά που υποχωρεί ο πυρετός και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα

Το Υπουργείο Υγείας προτρέπει όλους τους αρμόδιους να εφαρμόζουν πιστά τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και θα τους κοινοποιηθούν αύριο και να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις που πιθανόν να προκαλέσουν αναστάτωση στο κοινό».

Πηγή: ygeia-news.com


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.