Υπ. Υγείας: Μέτρα πρόληψης μετάδοσης της εποχιακής γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

Εισαγωγή:

Κάθε χρόνο η έξαρση της εποχιακής γρίπης προκαλεί ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και μικρό αριθμό θανάτων στον πληθυσμό ενώ ταυτόχρονα προσθέτει μεγάλο φόρτο στις υπηρεσίες υγείας μιας χώρας.

Κατά τις περιόδους εποχιακής έξαρσης της γρίπης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν κατά μέσον όρο ετησίως 30 έως και 60 σοβαρά περιστατικά γρίπης με 1 μέχρι και 5 θανάτους συνδεόμενους με νόσηση από τον ιό.

Η πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών γρίπης αφορά σε ασθενείς που ανήκουν στις γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Ενώ συνιστάται ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών ήδη από τους φθινοπωρινούς μήνες, εντούτοις φαίνεται ότι η εμβολιαστική κάλυψη των ασθενών αυτών παραμένει χαμηλή. Η Παγκόσμια Οργάνωση υγείας συνιστά την εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης της εποχιακής γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες διεθνών οργανισμών βασίζονται στα πιο κάτω:

  1. Εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας κατά της εποχιακής γρίπης
  2. Ορθή διαχείριση των επαγγελματιών υγείας που πιθανόν να εκτέθηκαν στον ιό της γρίπης
  3. Πιστή εφαρμογή των μέτρων ελέγχου λοιμώξεων (βασικές προφυλάξεις, προφυλάξεις σταγονιδίων) στην φροντίδα του ασθενή. Αυστηρή επίσης εφαρμογή μέτρων πρόληψης της αερογενούς μετάδοσης στην περίπτωση που χειρισμοί του ασθενούς προκαλούν μικροσταγονίδια (πχ. αναρρόφηση εκκρίσεων, βρογχοσκόπηση, ενδοτραχειακή διασωλήνωση)
  4. Εφαρμογή οδηγιών διαχείρισης μεμονωμένου κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων γρίπης μέσα στο νοσοκομείο
  5. Εφαρμογή οδηγιών καθαρισμού/ απολύμανσης του περιβάλλοντος του ασθενούς
    *Ολοκληρο το μακροσκελές κείμενο με τις οδηγίες στο πιο κάτω έγγραφο
     

Πηγή: ygeia-news.com


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.