COVID-19: Τα κράτη μέλη πρέπει να συντονίσουν τις μεθοδολογίες και τα μέτρα τους

Η εφαρμογή κοινών ορισμών, υγειονομικών κριτηρίων και μεθοδολογιών είναι κρίσιμης σημασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Ανησυχώντας για την πρόσφατη αύξηση του αριθμού θετικών κρουσμάτων COVID-19 σε όλη την Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι τα κράτη μέλη δεν φαίνεται να έχουν αντλήσει διδάγματα από τα αρχικά στάδια της κρίσης, έχοντας υιοθετήσει για ακόμα μία φορά διαφορετικά και μη συντονισμένα μέτρα.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 595 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 41 αποχές την Πέμπτη, τονίζουν την έλλειψη εναρμονισμένης μεθοδολογίας για τη συλλογή και την αξιολόγηση αριθμητικών στοιχείων σχετικά με τα κρούσματα, το οποίο οδηγεί σε διαφορετικές ερμηνείες και τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών που μετακινούνται μεταξύ χωρών της ΕΕ.

Μετά τη συζήτηση της Τρίτης με τον επίτροπο Didier Reynders και τον Γερμανό υπουργό Michael Roth εκ μέρους της Προεδρίας της ΕΕ, το Κοινοβούλιο προτρέπει τα κράτη μέλη να:

  • υιοθετήσουν έναν κοινό ορισμό για θετικό κρούσμα COVID-19, για θάνατο λόγω COVID-19 και για ανάρρωση από τη λοίμωξη
  • αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό σε όλα τα κράτη μέλη και να περιοριστούν οι δυσανάλογοι χρόνοι αναμονής
  • συμφωνήσουν σε μια κοινή περίοδο καραντίνας
  • συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπου χρειάζεται, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής
  • συζητήσουν το συντομότερο την επαναφορά σε έναν πλήρως λειτουργικό χώρο Σένγκεν, χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους, καθώς και σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή της διαιώνισης της κατάστασης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση του κινδύνου διασποράς του ιού και να εκδίδει εβδομαδιαίο επικαιροποιημένο χάρτη κινδύνου (ανά περιφέρεια) στη βάση κοινού χρωματικού κώδικα, ο οποίος θα καταρτίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν και παρέχουν τα κράτη μέλη, λένε οι ευρωβουλευτές.

Αξιοποίηση των εφαρμογών ιχνηλάτησης (tracingapps)

Το ψήφισμα ζητά από την Επιτροπή να δημιουργήσει ένα κοινό έντυπο εντοπισμού επιβατών (passenger locator form, PLF) για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα ιχνηλάτησης που καλύπτει όλη την ΕΕ. Η χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, σύμφωνα με το ΕΚ, το οποίο αναμένει τα εθνικά συστήματα να είναι διαλειτουργικά μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της κατάστασης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζουν ωστόσο ότι οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να λειτουργούν πλήρως συμμορφωμένες με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων (GDPR).

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην ΑττικήΜητσοτάκης: Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική

Τι αποφασίστηκε στη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας…. Περισσότερα »

Ελπίδες από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με CoViD-19Ελπίδες από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με CoViD-19

Η θεραπεία που δοκιμάζεται και στην Ελλάδα, φαίνεται ότι μειώνει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα σε σοβαρά νοσούντες…. Περισσότερα »

Σοκ, με 9 νεκρούς και 359 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊόΣοκ, με 9 νεκρούς και 359 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό

Οι 37 είναι εισαγόμενες, οι 212 από την Αττική και οι 18 από τη Θεσσαλονίκη. Καταγράφεται διασπορά – ρεκόρ, σε άλλες 33 Περιφερειακές Ενότητες…. Περισσότερα »

Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος ηµερήσιας νοσηλείαςΑρθροπλαστική ισχίου και γόνατος ηµερήσιας νοσηλείας

Οι αρθροπλαστικές ημερήσιας νοσηλείας είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των πρωτοκόλλων γρήγορης αποκατάστασης fast track, με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.