COVID-19: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και “καταιγίδα κυτοκινών”

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια κατηγορία λιπαρών οξέων, τα ωμέγα-3, μπορούν να μετριάσουν το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ή ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome) έναν τύπο αναπνευστικής ανεπάρκειας που χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη εκτεταμένης φλεγμονής στους πνεύμονες και εμποδίζει το οξυγόνο να κυκλοφορήσει στο σώμα.

Το σύνδρομο ARDS μπορεί να παρατηρηθεί σε σοβαρή νόσο COVID-19 και έχει ονομαστεί επίσης “καταιγίδα κυτοκινών”. Αυτό συμβαίνει επειδή η απόκριση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται επιβλαβής συμβάλλοντας σε πνευμονικό τραυματισμό και αναπνευστική ανεπάρκεια. Η “καταιγίδα κυτοκινών” είναι ο λόγος που ο SARS-COV-2 μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στους πνεύμονες και να οδηγήσει στο θάνατο -άλλος λόγος αιτίας θανάτου είναι η θρόμβωση.

Στο ARDS, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος διεισδύουν στους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονώδη αντίδραση. Προκαλείται διαρροή υγρού από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων, με αποτέλεσμα οι κυψελίδες των πνευμόνων να γεμίζουν υγρό. Η είσοδος του οξυγόνου στις κυψελίδες μειώνεται και ο ασθενής χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη.

Το ARDS συνδέεται με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στους ασθενείς που γίνονται δεκτοί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, φτάνοντας στο 12,5% όταν υποβάλλονται σε θεραπεία πάνω από 24 ώρες στις ΜΕΘ. Ο κίνδυνος ενδέχεται να μειώνεται λαμβάνοντας θρεπτικά συστατικά που στοχεύουν στο οξειδωτικό στρες (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε κλπ) και στη μείωση της φλεγμονής.

Σχετικά με τη φλεγμονή, φαίνεται πως δρουν θετικά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), GLA γάμμα-λινολενικό οξύ και DHA (εικοσιδυoξενοϊκό οξύ), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα EPA και DHA παράγουν μεταβολίτες που απενεργοποιούν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες. Στους πνεύμονες, τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των λευκοκυττάρων και τη διαπερατότητα της κυψελιδικής τριχοειδούς μεμβράνης καθώς και την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών όπως οι ιντερλευκίνες 6, 8 και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων α (TNF-α). Επίσης, αυξάνουν την οξυγόνωση των πνευμόνων.

Η πρώτη σημαντική ένδειξη γι’ αυτό το ρόλο των ωμέγα-3 ήταν το 1999 όταν μια μελέτη έδειξε ότι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ, το γάμμα-λινολενικό οξύ και τα αντιοξειδωτικά είχαν θετικό αποτέλεσμα σε ασθενείς με ARDS [1]. Εκατόν σαράντα έξι ασθενείς με τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά είτε ένα εικονικό σκεύασμα με τις ίδιες θερμίδες για 4-7 ημέρες. Σημαντικές βελτιώσεις στην οξυγόνωση βρέθηκαν στους ασθενείς που έλαβαν τα ωμέγα-3, οι οποίοι χρειάστηκαν λιγότερες ημέρες μηχανικής υποστήριξης και μικρότερη διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ.

Πιο πρόσφατα, το 2019, μια μετα-ανάλυση 10 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών σε 1.015 ασθενείς με ARDS έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μαζί με αντιοξειδωτικά, σε υψηλή δοσολογία, μειώνουν τη διάρκεια του μηχανικού αερισμού και την παραμονή στην εντατική θεραπείας παρέχοντας βελτιωμένη οξυγόνωση, αν και δεν καταγράφηκε διαφορά στη θνησιμότητα.

Παραπομπές

  1. Effect of enteral feeding with eicosapentaenoic acid, gamma-linolenic acid, and antioxidants in patients with acute respiratory distress syndrome. Enteral Nutrition in ARDS Study Group.
  2. Immunonutrition for acute respiratory distress syndrome (ARDS) in adults.

Πηγή: healthyliving.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.